Пандемията „уби“ шивашки цехове в Югозапада

Малки фирми за производство на чанти у нас са на ръба на оцеляването. За една година, откакто сме в пандемия, производството е намаляло драстично, както и работниците заети в него. Износът за чужбина е спрял, а търсенето на българския пазар е слабо не само заради пандемията, но и заради вноса на стока от Китай и Турция.

Преди три години в шивашкия цех за чанти на Крум Бицов в Дупница са работили 50 души, а сега само 8. Близо 80% от стоката е изнасяна за Гърция, 20 на сто се е реализирала на вътрешния пазар. За да оцелее през последната една година, собственикът е бил принуден да намали цената на продуктите с близо 50%.

„Гърция е затворена въобще от 1 година и половина не сме изнесли една чанта за Гърция, българският пазар е силно стеснен. Причината е, че продуктът, който предлагаме, човек трябва да има повод от събиране, банкет, от сватба, кръщене – такива мероприятия бяха забранени и хората нямаха нужда от продуктите“, каза пред БНТ собственикът на шивашки цех за чанти Крум Бицов.

Преди три години в този шивашки цех са се произвеждали по 10 000 чанти на месец, а сега едва 2000.

Имам цех, имам машини, имам материал, имам и няколко човека, на които мога да разчитам и прецених, че трябва да продължа да работя и да произвеждам чанти, да предлагам на по-ниска цена. Съответно продадох част от машините, за да мога да освободя средства и по този начин оцелях“, каза Крум Бицов.

Свързани новини

Ужас! Поредно самоубийство! 69 -годишен мъж сложи край на живота си

bilyana

Какво време ни очаква днес?

vesito

Пътен инцидент: ТИР излетя от Е-79

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.