Още три досъдебни производства за неспазване на 14-дневната карантина във Варна

Три нови досъдебни производства пое на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна. Две от тях са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а едното е на Районната прокуратура във Варна.

Те са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция – престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи.

Прави впечатление, че често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни, а отново поемат зад граница, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

По време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това от прокуратурата напомнят, че си дължим взаимно отговорно поведение, като едно от нещата е социалното дистанциране,пише нова.

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода по пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

От началото на обявяването на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор и ръководство на 11 досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК.

Свързани новини

Кръв на пътя: Джип блъсна две деца, едното е починало

Regiona

55-годишен мъж се самоуби в сградата на ДАНС

vesito

Дъното! Банкерка открадна парите за болния от рак Митко

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.