Още не издават електронни направления за безплатни PCR тестове в МБАЛ-Благоевград

Личните лекари в Благоевград не издават електронни безплатни направления за PCR тестове за коронавирус въпреки гръмкия старт на системата в столицата.

Министерство на здравеопазването вчера обяви официален старт на системата за издаване на безплатните електронни направления, а зам. министърът Жени Начева и представител на „Информационно обслужване” дори направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София и отчетоха, че вече са издадени над 200 направления.

За разлика от столицата, реалната ситуация в Благоевград е коренно различна. Общопрактикуващите лекари все още не издават електронни направления за PCR тест поради две причини – не са подписали индивидуални анекси със Здравната каса за издаване на безплатните електронни направления и софтуерната програма не е актуализирана. Така те все още работят по старата система и издават на хартия така наречените зелени бланки, чрез които пациент може да се сдобие с направление от РЗИ за безплатен PCR тест.

 

„Все още никой не ни е търсил от РЗОК – Благоевград, за да подпишем анекс за издаване на безплатните електронни направления. Нямаме и актуален софтуер. При това положение продължаваме да насочваме пациенти с оплаквания със зелени бланки към РЗИ, на база на които се получават направления за безплатно изследване“, заяви благоевградското джипи д-р Александра Бекярова. Затова, че процесът по въвеждането на безплатните електронни направления за PCR тест ще се забави във времето, предупреди преди няколко дни първо във в. „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова. Положението беше непроменено и вчера въпреки обявения официален старт на новата система. „Все още нищо не се случва. Защото все още нямам подписан анекс със Здравната каса и необходимия софтуер”, каза д-р Виктория Каракостова и добави: „Дори нещо повече. От РЗИ от вчера връщат пациенти, на които са издадени зелени бланки за безплатни направления с обяснението, че вече личните лекари дават електронни направления. А това не е вярно. И днес отивам до РЗОК, за да разбера какво всъщност се случва“, добави д-р Каракостова, която е с най-голямата практика в Кочериново. Според нея, докато системата за електронни направления сработи, трябва да бъде направена актуализация и на хартиените направления, да има конкретни реквизити, че са за изследвания за коронавирус. Според официалната информация Здравната каса поема разходите за безплатните електронни направления за PCR теста на стойност 60 лв. В частните лаборатории обаче цената на изследването е между 100 и 120 лв. Според зам. здравния министър Жени Начева пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин тест след издадено електронно направление. Потърсихме за информация представител на една от големите частни лаборатории в Благоевград, който заяви, че все още нямат никаква конкретна информация за безплатните електронни направления, за да отговори дали ще има, или не доплащане за теста. За момента при тях не са постъпвали такива направления от личните лекари.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Ответен удар! Архитект Тинчев разпиля чичо Томовата колиба: Питат ме дали съм обиден, аз се обиждам само от хора, които са заслужили да ги уважавам!
Административното ръководене в община Благоевград е на принципа "лявата ръка не знае какво прави другата лява ръка"

vesito

Кандидат-кметът на Благоевград Андон Тодоров и местни бизнесмени на среща с шефа на Търговската камара в Солун заедно изковаха екшънплан за излизане на града от кризата
С Индустриалната зона още в първата година ще се открият 500 работни места, в община Благоевград трябва да се назначи  зам.-кмет по предприемачество и европроекти, категоричен е  Андон Тодоров

vesito

Жандармерия вече пази входа на Банско

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.