Очаква ни шоково поскъпване на стоки и услуги, инфлацията може да стигне 4,5%

Очаква се поскъпването на стоките и услугите у нас да продължи, прогнозират експерти.

Паради скока на синьото гориво на борсите прогнозната цена за месец ноември  на „Булгаргаз“ е с почти 22% по-висока. От началото на годината синьото гориво поскъпна почти тройно. Експертите очакват скок в цените на парното и на тока.

Електроенергията за бизнеса на борсата у нас също е по-скъпа. Средната цена в сегмента „ден-напред“ за август е 218,17 лв. за мегават час. Тройно повече от същия период на миналата година, пресмятат от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

На този фон националната статистика вече отчете годишна инфлация от 3,7 на сто през август. Прогнозите на икономистите са, че в края на годината тя може да е между 4 и 4,5%.

На фона на поредната прогноза на Булгаргаз за увеличение на цените на синьото гориво и поскъпването му на световните пазари, експертите очакват и повишаване на цените на парното и тока:

„Ако имаме 20% ръст на природния газ, ще имаме около 15% ръст на топлинната енергия.“

За всяка топлофикация поскъпването варира обаче уточняват експертите. При електроенергията за бита увеличението се очаква да е по-малко. Около една трета от българите обаче срещат трудности да се отопляват адекватно, посочват анализаторите.

Aко има драстично увеличение на цените, правителството трябва да помисли за подпомагане на най-уязвимите групи, посочват още експертите.

Източник:Труд

Свързани новини

Тракторист е в реанимация с опасност за живота, блъсна го преминаващ локомотив

bilyana

Почина простреляната в метро жена

desi

Александър Дунчев: Проблемът с горите е, че се краде жестоко, търговете са нагласени

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.