Официално от АПИ: Не се отказваме от еврофинансиране на проекта за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Не се отказваме от европейското финансиране на проекта за автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, а изпълняваме препоръките на ЕК за намаляване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски за оттеглянето на апликационната форма за проекта в участъка Крупник – Кресна, цитиран от пресцентъра на АПИ.

Продължаваме работата по-усилено и екипно, като целта е да отговорим на новите приоритети на новата ЕК и на приетия наскоро от нея Европейски зелен пакт, е казал председателят на АПИ.
Терзийски е подчертал, че към проекта не се прибавят документи, а действия и мерки, които са планирани в доклада за ОВОС при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79. Те ще се изпълнят тази година, а не при рехабилитацията на платното за Кулата, която е предвидена да се направи, след като е готово новото платно за София в участъка Крупник – Кресна. По проект отсечката през Кресненското дефиле ще има две самостоятелни платна във всяка посока на движение. Платното за София ще бъде изградено по ново трасе, на изток от Кресненското дефиле, преминавайки в близост до Стара Кресна и Брежани, а платното за Кулата ще е по съществуващото трасе на Е-79. Ще бъдат предприети и мерки за подобряване на пътната безопасност в участъка от Е-79, на който от 2010 г. до 2019 г. има 531 тежки пътни инциденти с над 235 пострадали.

Председателят на УС на АПИ заявява, че агенцията ще изпълни мерките до края на 2020 г. и ще бъдат направени необходимите действия и от другите държавни институции, за да може да се внесе апликационна форма, която да гарантира финансирането с европейски средства. Усилията на АПИ и на държавните институции са да осигурим финансирането на строителството и завършването на АМ „Струма“, е допълнил Терзийски и е подчертал, че дейностите, които съпътстват апликационната форма, не са спрени. Продължаваме с необходимите процедури по избор на изпълнители, така че когато имаме финансирането, да имаме веднага готовността да строим, е казал председателят на АПИ. Той е подчертал, че започналите строителни дейности в отсечката от Благоевград до Крупник и при тунела „Железница“ са в друга утвърдена от ЕК апликационна форма и тяхното строителство продължава с усилени темпове.

Свързани новини

Взрив в къща на бивш военен в Дупница

vyara

Отложиха делото срещу 73-годишния шофьор, ударил смъртоносно 6-годишия Мартин от Сандански

Regiona

Бърза реакция! Доброволци спасиха от пожара възрастните хора в „Струмско“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.