От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв.

Минималната пенсия става 370 лв. Запазва се социалната добавка за бедност, тъй като не всички хора получават минималната пенсия. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев, след като комисията по бюджет и финанси в парламента прие актуализацията на бюджета на ДОО, предаде репортер на БГНЕС.

„Потвърди се да се вдигне на 1.35 коефициентът за стаж, т. е. хората, които са работили повече да получат по-голямо увеличение“, заяви той и добави, че ако това стане закон няма да има пенсионер, който да е с пенсия под прага на бедност.

На въпрос на БГНЕС дали ще има хора, които след 1.01.2022 г. ще взимат пенсия под линията на бедност, която става 413 лв., министър Василев обясни, че с така приетите промени на бюджетна комисия това няма да се допусне.

„Когато линията на бедност се вдигне съответно и социалната добавка за бедност се вдига до линията на бедност“, обясни той и подчерта, че тази мярка ще продължи и в годините напред.

Василев подчерта, че пенсията за догодина ще бъде фиксирана с бюджета за догодина, но социалната добавка зависи от линията на бедност.

Служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че трябва да се прави разлика между социалното осигуряване и подпомагане и с промените ще бъде направено ясно разграничение, което много правителства са се опитвали да ги смесват.

Донев обяви, че самоосигуряващите се родители, които трябва да гледат децата си до 14 г. поради затваряне на училища и детски градини и ясли, ще могат да получат помощ от държавата.

„Родителите ще могат да се възползват от помощта, която е включена в актуализацията на държавния бюджет от 30 млн. лв. до края на годината и да получават до 650 лв. помощ, ако останат вкъщи да се грижат за своите деца“, обяви той и подчерта, че тази помощ е предвидена.

От друг въпрос на БГНЕС Донев каза, че догодина ще се търси възможност майчинството за втората година да бъде увеличено.

„Ще мислим за промяната на този размер с проекта за бюджет за 2022 г. „, обеща социалният министър.

В отговор на въпрос на БГНЕС той коментира още, че предложението на ГЕРБ добавката към пенсиите да стане 100 лв. е с определен срок на действие и според него това е предизборна кампания./ БГНЕС

Свързани новини

Инцидент на АМ „Струма“ тази сутрин: ТИР блъсна стадо биволи

vesito

Владислав Горанов е купил офис имоти за 750 000 лева

Regiona

Най-новото в самолетостроенето (СНИМКИ)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.