Отменят молитвите в джамиите в региона заради КОВИД-19

Районното мюфтийство в Благоевградска област предприе мерки срещу разпространението на коронавируса в джамиите. Действията са съгласувани с разпоредбите на Главното мюфтийство в страната.

Забранени са петъчните молитви, а хората могат да изпълняват религиозните ритуали само в домовете си.

Мюсюлманите не могат да присъстват на ежедневните молитви в джамията, както и на ритуала за Свещената нощ, която отбелязват днес. Само една част от джамиите ще останат отворени и ще могат да се ползват само от пътуващи хора.

„Затова сме инструктирали, ако идват хора 2-3-5 човека, те по инструкция на имама да бъдат разделени един от друг, да не са един до друг, да не влизат заедно, да влизат поетапно, тъй като има пътуващи хора, които няма къде да си отслужат молитвите, няма как на улицата или на пътя да спре да го направи това нещо“, заяви за БНТ районният мюфтия Айдън Мохамед.

На сватбените ритуали и на погребенията e препоръчително да присъстват също ограничен брой хора.

Свързани новини

Три номинации получи Драматичният театър в Благоевград, вижте за какво…

vesito

Отива ли си третата вълна на коронавируса от Благоевград?

vesito

Седмица на мобилността в Банско от 16 до 22 септември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.