Отменят молитвите в джамиите в региона заради КОВИД-19

Районното мюфтийство в Благоевградска област предприе мерки срещу разпространението на коронавируса в джамиите. Действията са съгласувани с разпоредбите на Главното мюфтийство в страната.

Забранени са петъчните молитви, а хората могат да изпълняват религиозните ритуали само в домовете си.

Мюсюлманите не могат да присъстват на ежедневните молитви в джамията, както и на ритуала за Свещената нощ, която отбелязват днес. Само една част от джамиите ще останат отворени и ще могат да се ползват само от пътуващи хора.

„Затова сме инструктирали, ако идват хора 2-3-5 човека, те по инструкция на имама да бъдат разделени един от друг, да не са един до друг, да не влизат заедно, да влизат поетапно, тъй като има пътуващи хора, които няма къде да си отслужат молитвите, няма как на улицата или на пътя да спре да го направи това нещо“, заяви за БНТ районният мюфтия Айдън Мохамед.

На сватбените ритуали и на погребенията e препоръчително да присъстват също ограничен брой хора.

Свързани новини

Нова заповед: Маските стават задължителни на обществени места

desi

Готови ли са за работа спешните медици от Благоевград?

vesito

Благоевградският футболист Ал. Дюлгеров и Михаела разказват за любов като в приказка

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.