Отлага се увеличението на пенсиите

В началото на юли пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите от 6,1%, но няма да имат добавки от 60 лв., както е  предвидено в действащия в момента закон за бюджета. Причината за това е, че заради неприетата досега актуализация на бюджета Националният осигурителен институт няма време да направи нужните изчисления и да задвижи изплащането на по-високите пенсии. Това стана ясно от думите на Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната“.

„Ако по някаква причина не получат увеличението на пенсиите от началото на юли, ще го получат или малко по-късно през същия месец, или с пенсията през месец август“, обясни зам.-председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов. Според него няма забавяне в процедурата по актуализация на бюджета, тъй като в нея са заложени срокове за предложения между първо и второ четене и тези срокове за изтекли в сряда и четвъртък тази седмица. За петък е насрочено заседание на бюджетната комисия, на което да бъде разгледан на второто четене законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Другият зам.-председател на социалната комисия и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева посочи, че забавеното осъвременяване на пенсиите се дължи на управляващите и начина, по който са организирали процедурата по актуализация на държавния бюджет в парламента. Актуализацията на бюджета въобще не беше включена в дневния ред на парламента за тази седмица, защото течеше срокът за внасяне на предложения преди второ четене. След това бюджетът трябва да мина на второ четене и в бюджетната комисия към парламента и едва след това може да влезе за окончателно гласуване в зала,пише труд.

Свързани новини

Патрулка катастрофира в „Бояна“

Regiona

Радев: От парламента зависи дали служебният кабинет ще стане редовен

Regiona

САЩ спряха данъчен договор с Унгария, защото Орбан блокира глобалното корпоративно облагане

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.