Откриха смъртоносно заболяване, което покосява само мъжете

Учени са открили ново инфекциозно заболяване. Синдромът, наречен VEXAS, е рядък и в много от случаите – смъртоносен.

Досега заболяването е убило 40% от пациентите, за които се знае, че са страдали от него. Това сочат данните от проучване, публикувано в медицински журнал, пише Трафик нюз.

Симптомите на заболяването включват треска, тромби, възмание на белодробната тъкан, хрущяли и кръвоносни съдове. При възпаление на последните могат да бъдат засегнати жизненоважни органи.

„Тези пациенти са наистина болни. Те не реагират на нито едно лечение – от големи дози стероиди, до химиотерапия“, заяви д-р Дан Кастнър, който е един от авторите на статията.

Много от тях са прекарали години, обикаляйки по лекари. Това е изключително напрягащо за самите тях и ужасяващо за семействата им, смята още той.

Учените са идентифицирали новата болест, като са наблюдавали симптомите ѝ. След това сравнили структурата на гените на неговите носители.

Причина за състоянието, според тях, е мутация на гена, който се намира в Х-хромозомата.

В рамките на изследването мутации са били открити сред 25 мъже, а към края на проучването –у още 25. Според специалистите броят на заболелите може да е значително по-висок.

Засега синдромът е открит само при мъже. Той не се проявява, докато те не достигнат зряла възраст.

Свързани новини

Лекуват в гоцеделчевската болница жена с коронавирус!

desi

Въпреки пандемията емисиите на метан са рекордно високи през 2020 г.

Regiona

България влезе в топ 10 по смъртност от COVID-19 в света

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.