Откриха отлично запазено бебе в бременна мумия на 2000 години (СНИМКИ)

В утробата на древноегипетска мумия е открит напълно мумифициран плод. Откритието бе направено през май 2021 година. Нероденото бебе, което е било в последните седмици от развитието си, е запазено в отлично състояние, въпреки че жената е починала преди повече от две хилядолетия, пише Блиц.

Специалистите сега дадоха подробности за това какви точно процеси са довели до запазването на плода. По време на изследването те използвали и томограф, който показал, че тялото на мъртвата жена е било покрито със слой натрон, за да може да бъде напълно изсушено, съобщава Ancient Origins. Това е единственият познат случай на мумифицирана бременна жена до този момент.

Натронът се използва предимно в кулинарията като аналог на содата за хляб. Може да се използва и в селското стопанство и дори в медицината. Веществото е било използвано в стъкларството и за мумифициране на мъртвите.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Recent discoveries (@recent_discoveries_)

Натронът е специална натурална смес от декахидрат на натриев карбонат и натриев бикарбонат. В състава му могат да бъдат открити незначителни количества натриев сулфат и натриев хлорид.

Първоначално по време на мумифицирането от мъртвеца са били изваждани всички вътрешни органи. След това той се напълва със сух натриев сулфат. Това запазва абсолютно всички тъкани на тялото в перфектно състояние.

След това са използвани суха нилска кал, плат, дървени стърготини и лишеи. Тези материали правят тялото възможно най-гъвкаво въпреки вкочаняването след смъртта. В своето проучване експертите отбелязват, че когато веществото е било приложено върху тялото на бременната жена, то е предизвикало появата на мравчена киселина, както и на някои други химични съединения в матката.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Marzena A Ożarek-Szilke (@marzena_ann)

След смъртта на жената мравчената киселина започва да навлиза в химичните процеси. Това води до постепенна промяна на стойностите на водорода в тъканите на мумията.

Учените подчертават факта, че се наблюдава промяна от алкално към киселинно рН. В резултат на действието на киселините минералите, съдържащи се в малките кости на плода, започват активно да изсъхват. След известно време настъпва пълното им „минерализиране“.

Д-р Мажена Оджарек-Шилке добавя, че сканирането на плода в древноегипетската мумия е показало наличието на „минерализиран череп“. Именно той се развива по-бързо от всички останали кости в тялото на нероденото дете. На снимката се виждат и крайниците на плода, но те са останали като суха тъкан, тъй като не са имали време да се вкостят.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от AuntMinnie (@auntminniecases)

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Рецепта на деня: Талиатели с риба тон

Regiona

Изгониха Брус Уилис от аптека, отказал да носи маска (СНИМКА)

Regiona

Вегетарианството е опасно за ваксинираните

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.