Откриха златен владетелски пръстен в Плиска

Масивен златен пръстен-печат, тежък 27 грама, вероятно принадлежал на владетел, е открит при разкопки от екипа на доц. Андрей Аладжов в старата столица Плиска. На пръстена няма нито надпис, нито монограм, но той е намерен в останките на проучвана дървена дворцова сграда, за която се смята, че е предшествала тронната палата на Омуртаг. Затова специалистите, проучвайки Омуртаговия период, свързват уникалната находка именно с хан Омуртаг /814-831/.

На висока елипсовидна плочка на пръстена изображението е в негатив и това ни подсказва, че е служил за печат, коментира пред „Труд“ доц.Аладжов. Има няколко варианта за произхода му – да е  внос от Византия, но изработката му е твърде груба, за да е византийска, каза археологът. По-вероятно е да е изработен от местен, неумел майстор.

Предстои сравнение на химическия състав на този пръстен с медальона на Омуртаг /има надпис б.а./, който също е златен и е намерен през 1975 г. „Ще потърсим дали си приличат в нашата лаборатория на НАИМ при БАН“, каза доц. Аладжов.

Образът на пръстена определено обаче е владетелски, защото на главата е корона, а дрехата е богато апликирана. Пръстенът не е малък и може би е бил носен на безименен пръст.

Преди 10 г. пак екипът на доц.Аладжов откри в Плиска, на същото място, уникални стъклени пулове с гравирани златни човешки фигури върху тях. Тази година те са били в Австрия, част от изложба, посветена на Византия.

Свързани новини

Откриха 19-г. полумъртва край благоевградско заведение

vesito

29 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Гърция въвежда ограничения на ГКПП „Промахон”

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.