Откриха затрупания от лавина скиор в Боровец

Без уред срещу лавини e бил скиорът, който беше открит затрупан снощи в Боровец, предаде БНТ. Стана ясно и че групата, с която е бил са карали извън пистата, когато се е случил инцидентът. Лавината е паднала вчера следобед в Боровец, в района на пистата Маркуджик 3, където е имало предупрежедние за опасност. Загиналият е бил заедно с още трима, които обаче са успели да излязат. 25-ма планински спасители и 4 кучета участваха в издирването му. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина. Лавинната опасност в района остава.

От Планинската спасителна служба предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, и туристите да тръгват подготвени за планината. „Затрупаният нямаше лавинен уред, което доста ни затрудни, ако беше с лавинен уред щяхме да го намерим много бързо“, посочи Ангел Керкелев, началник на спасителна база „Боровец“ ПСС. Лавината е много голяма, много е плътен снега и затрупаният беше на много голяма дълбочина и кучетата не успяха да сработят и не го откриха веднага за съжаление и към 19,30 вечерта го открихме с рекодектор.

На каква дълбочина открихте загиналия скиор?

„Между 1,60 и 1,80 метра според мене беше, но това ще го уточняваме тепърва, имаме снимки, беше доста дълбоко“, каза Ангел Керкелев, началник на спасителна база „Боровец“ ПСС.

Свързани новини

Времето остава слънчево

vesito

Неизвестни лица прерязаха кабели, захранващи част от уличното осветление в Благоевград

vesito

СOVID кризата в цифри: 35 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.