Откриват рудник за добив на барит в благоевградското с. Лешко

Рудник за добив на барит планират да открият в благоевградското село Лешко от „Илинденски мрамор“. За инвестиционното им намерение са уведомени общината и РИОСВ и са задвижени процедурите по съгласуване с институциите. Находището е проучвано преди години, през 2005 г. фирмата получава 12-годишна концесия и решение за ОВОС. С анекс концесията е продължена за още 12 години, но давностният срок на ОВОС-а е изтекъл и процедурите са стартирани отначало. Находището е наречено „Тевни дол“, на името на махала Тевнидолска, която някога е била там, а площта му е 2548 кв.м. До него има горски път с дължина около 8 км, а на около 5 км е асфалтовият път от Лешко за Благоевград.

През 2013 г. с решение на ОбС – Благоевград е разрешено изработването на ПУП за промяна на предназначението на имота, в който са залежите на баритна суровина от иглолистна гора за открит рудник. В инвестиционното си намерение дружеството е отбелязало, че в процеса на работа ще има пробивно-взривни дейности, но в района ток и вода няма, затова ще ползват дизелови машини, а на работниците ще осигуряват бутилирана питейна вода.

На въпрос дали бъдещата кариера ще създаде проблеми на местното население, кметицата на с. Лешко Галина Велкова заяви, че в района, за който става въпрос, отдавна никой не живее, освен това не се засяга водоснабдяването на селото. „Това е близо до границата с РС Македония. Проблем обаче очаквам да възникне от преминаването на тежките машини и коли по асфалтовия път, който ще бъде съсипан“, призна тя.

Галина Велкова

Репортер на „Струма“ потърси управителя на „Илинденски мрамор“ инж. Иван Шкевов за повече подробности около бъдещия рудник в с. Лешко. „Поддръжката на асфалтовия път не е наш ангажимент, той е общински, но ако се наложи, може да помогнем, лаконичен бе инж. Шкевов.

„Няколко пъти сме правили проучвания и процедури. Минахме през бурни времена и кризи, досега не можахме да реализираме това инвестиционно намерение и се надявам, че този път ще се случи. Бариевият сулфат е с много широко приложение, а чистият барит е еталон за белота. Най-качествените хартии са с баритово покритие. Прекрасен е за китове за колите, с него се произвеждат и най-качествените бои, но те са скъпи. Относителното тегло на 1 куб.м смлян барит е 4,5 тона и цената му е около 2000 лв.  Използва се много в болниците, в помещенията, в които са рентгеновите отделения, защото той поема гама излъчванията. Затова стените се мажат с барит и се изолират от радиацията. Използва се и за дълбоките сондажи заради високото си относително тегло“, обясни управителят на „Илинденски мрамор“ ООД.

Той обясни, че рудникът в с. Лешко е с около 10 000 тона залежи и дружеството планира да го експлоатира 10-ина години. „Щом оправим документите, стартираме и се надяваме до пролетта да отворим рудника“, коментира инж. Ив. Шкевов.

Източник  Вестник Струма

Свързани новини

Полицаят, спасил първокласник в кома: Не съм герой… нормална реакция

vesito

BULVESPA DAYS 2022 В БАНСКО

vesito

Ученици помагат на бедстващи хора в Кресна

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.