Отварят училища и детски градини, ресторанти и молове остават затворени

Противоепидемичните мерки остават в сила до 31 януари 2021 г. с някои изключения. Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че за последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52 процента, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в следните области – Шумен – 76 на сто, Бургас – 70 процента, Търговище – 68, Варна – 67, Русе – 66, Ямбол и Сливен – 64, Пазарджик – 59, Ловеч – 57.

За последното денонощие излекуваните пациенти са 2575. Така общият брой е 90 510 от началото на епидемията.

Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е не. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите от Националния оперативен щаб“, допълни проф. Ангелов.

Нощните заведения, игралните зали, ресторантите, казината и спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари.

Забраните за работа на моловете продължават с изключение на институциите, които работят в тях – банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се плащат сметките. Продължава забраната за събития, конгреси и конференции до 31 януари.

Детските градини, яслите и учениците от първи до 4 клас обче ще отворят след ваканцията от 4 януари 2021 г.

Също така от 1 януари ще отворят кина, театри, музеи и галерии с капацитет до 30 процента заетост на места.

Началникът на щаба и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че има известен оптимизъм от данните след налагането на ограничителните мерки.

Оптимизмът е сериозен, обаче е недостатъчен по отношение на смъртността и заетите реанимационни легла. Затова предлагаме тези мерки на правителството и то след сериозен дебат. В тази насока искам да кажа едно нещо за Националния оперативен щаб – винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко починали до намирането на ваксина. Ваксините вече са на пазара и затова трябва да сме по-мотивирани да спрем тази агония в икономиката, в здравните заведения, училищата и в психаката на хората. Това е единственият начин”, заяви той.

Проф. Мутафчийски призова всички български граждани да се ваксинират срещу коронавирус.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че решението за отваряне на детските ясли, градини и училища за децата до 4 клас се базира на официалните данни, че децата на тази възраст по-малко допринасят за усложняване на обстановката в сравнение с големите ученици.

Освен това в тази възраст е по-трудно онлайн обучението. В начален етап сме ограничили часовете до 20 минути, а и е задължително присъствието на родители, а не всички са ангажирани с обучението на децата си. Имаме и неграмотни родители. Важно е да подчертаем, че родителите в резултат на направените промени в Закона за училищното и предучилищно образование имат право да задържат децата си вкъщи. В момента имаме над 1000 такива заявления, така че това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност на присъствено обучение“, заяви Вълчев.

По думите на образователния министър, за големите ученици е възможно присъственото обучение да бъде възстановено и преди 31 януари.

32 298 заявления за помощ са подадени от родители на ученици, съобщи социалният министър Деница Сачева.

“От тях са одобрени около една трета. Те ще получат за цял месец една минимална работна заплата или пропорционално за седмиците, в които детето е било в дистанционно обучение”, обясни тя.

По мярката “Осигуряване на детегледачка” са изплатени 20 милиона лева на родителите, които ползват услугите на такава детегледачка, каза още Сачева.

Свързани новини

Вижте какво ще бъде времето днес

vyara

/Видео/ Борисов взе решението: Време е за рестарт, ВНС и промени в Конституцията

bilyana

Честит празник, България!

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.