Осъждане от ЕС заради мръсен въздух, заплахи, протести: ТЕЦ „Марица 3“ остава спряна

Свързваната с бизнесмена въглещна електроцентрала „Марица 3“ ще остане затворена въпреки решение на екоинспекцията в Хасково дейността да бъде възобновена. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов на пресконференция в четвъртък, когато стана ясно, че страната ни е осъдена от Евросъюза заради превишаване замърсяването на въздуха, което ако не бъде спряно, ще последват и финансови глоби за страната.

Малко преди изявлението му готвеният протест от работещите в ТЕЦ „Марица 3“, заради затварянето й, бе отменен, защото дойде решението на районната екоинспекция за възобновяване на дейността. Според Сандов обаче това е станало след упражнен натиск върху директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова от представител на централата, чиито котли бяха пломбирани на 21 април, заради системно замърсяване на въздуха. Преди дни от екоминистерството изнесоха данни как откакто мощността не работи, няма замърсяване на въздуха над пределно допустимите норми.

„Било е ултиматум. Имаме пълна проверка по въпроса. Аз искам да защитя директора, защото същият този директор, може да си представите на какъв натиск е бил подложен и преди да издаде предишното решение, вероятно и сега. Аз съм готов да я защитя максимално“, заяви Борислав Сандов.

При това положение не е ясно каква ще е реакцията на служителите на ТЕЦ-а, които бяха тръгнали да протестират в четвъртък пред екоминистерството, но се спряха, след решението на екоинспекцията. Главният юрисконсулт на централата Юлиян Семерджиев твърди, че ТЕЦ „Марица 3“ е готова да направим инвестиции, реконструкции и модернизации. „Но за да бъдат качествено извършени, трябва да имаме време да обследваме съоръженията. През този период, в който ще бъдем пуснати до края на месеца, ще извършим точно тези дейности“, каза Семерджиев, преди изявлението на Сандов, че централата ще остане затворена.

В същото време стана ясно, че Съдът на ЕС осъди България за това, че България е допуснала превишаване на нормите за серен двуокис в района на Гълъбово. Финансови санкции засега няма, но такива Европейската комисия може да поиска от съда да бъдат наложени, ако не се вземат мерки.

От екоминистерството посочват, че от 2019 г. насам се наблюдава значително намаляване на броя на превишенията на нормите за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От 95 през 2019 г. те са паднали на 28 през 2020 г., а през 221 г. са били 14 броя. В Димитровград, където е ТЕЦ „Марица 3“, обаче от май 2021 г. се забелязва трайно превишение на нормите за замърсяване на въздуха със серен двуокис.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

PCR тестове и за заведения в Европа

vesito

ГДБОП: Липсващите 60 млн. за АМ „Хемус“ накрая стигат до един обикновен човек

Regiona

Първата българка с трансплантиран бял дроб почина само на 32 г. във Виена

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.