ОСТАНАХМЕ БЕЗ САМОЛЕТИ: България търси изтребители втора ръка

Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. Това потвърди президентът Румен Радев от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност.

По-рано се появи неофициална информация, че военният министър от служебното правителство е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета „Грипен“.

„Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка“, допълни държавният глава. От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Като причина за извънредната мярка, Румен Радев посочи, че без поддръжка на руските Миг-ове, България е изложена на риск да не може да охранява въздушното си пространство до 2030 година.

„Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по Air policing и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе, това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е ако следващия парламент благоволи да каже „да“ за следващите 8 самолета. До тогава ние търсим междинно решение“, допълни президентът.

Ето и позицията на министерството на отбраната:

Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Свързани новини

Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“ от днес

vesito

ВНИМАНИЕ! Магазини ни натрапват нов вид дрога

vesito

Андрей Новаков оглавява работна група за наблюдение на кохезионната политика в Европейския парламент

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.