Оправдаха бившия кмет на Петрич за безстопанственост

Благоевградският окръжен съд призна бившия кмет на Петрич Вельо Илиев за невиновен в извършване на престъпления по служба в качеството му на кмет на Общината. Съдът прие, че липсват доказателства той умишлено да не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за другиго облаги, съобщава 24chasa.bg.

Със същата присъда Съдът прие, че главният счетоводител на Община Петрич Младен Пильоков е невинен за умишлена безстопанственост, представляваща особено тежък случай. Съдът приема, че са налице достатъчно доказателства за виновността на Пильоков в осъществяване на неправомерно стопанисване, заради което му е наложил наказание в размер на 1 година „Лишаване от свобода“, което е отложено с изпитателен срок от три години и глоба 3 000 лв. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд София. Срещу бившия кмет Илиев и Пильоков бе внесен обвинителен акт от 1700 страници. Те бяха обвинени в неизпълнение на служебните си задължения, от които настъпили значителни вредни последици и в умишлена безстопанственост. В хода на досъдебното производство, ръководено от ОП-Благоевград, са разпитани 61 свидетели, назначена и изготвена техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи.

Според прокуратурата, в периода от 01.01.2007 г. до 19.10.2011 г. като кмет на Община Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки за доставка на лекарства за ветерани от войните и военноинвалиди, като целял да набави облаги за близо 1 млн. лв. за общинска фирма. Младен Пильоков в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011 г. като главен счетоводител не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината. Не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите.

Свързани новини

Рибар загина, отнесен от приливна вълна

bilyana

Пиян шофьор от Брежани катастрофира на АМ „Струма”

vesito

Неприемливо и арогантно поведение! „Летиш“ с 235 км/час и се отърваваш от тлъста глоба

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.