Онлайн преброяването на населението заби още в първите часове

Онлайн преброяването на населението, което стартира в полунощ във вторник, заби още в първите часове. Директното влизане в сайта на НСИ и оттам в секцията се оказа невъзможно за редица потребители по обедните часове. Други потребители пък имаха проблеми с регистрация в системата, а трети с попълване на данните в самата карта за преброяване, като най-често не се признаваха ЕГН номера от системата, показа проверка на Mediapool.

Онлайн преброяването ще е активно до 17 септември, а след това до 3 октомври ще започне с реални преброители. Ако гражданин не участва в преброяването, го очаква глоба от 160 лв.

Буксуване

Около 13 часа сайтът на НСИ буквално показваше грешка и не се зареждаше. Преди това се появяваше съобщение, че към него има засилен трафик и показваше до колко минути потребителите ще имат достъп до секцията “Преброяване 2021. Преброй се тук!”.

В отговор на проблема от Държавна агенция “Електронно управление” изпратиха съобщение до медиите, с което призоваха гражданите да извършват онлайн преброяването през портала – https://egov.bg, а не директно през сайта на НСИ.

Реално през правителствения портал имаше достъп до секцията за преброяване, но и там системата продължи да създава проблеми. При част от потребителите те изникваха още при първата стъпка – регистрация. За да влезе в системата потребител, той трябва да получи имейл за потвърждаване на регистрацията. При редица потребители този имейл не се изпрщаше от системата, липсваше и в спам секцията, алармираха читатели. Други потребители алармираха Mediapool, че при регистрация директно системата не ги разпознава и не могат да завършат регистрацията си.

Читатели алармираха Mediapool за проблеми в платформата за преброяване

Няма такъв ЕГН

Късметлии, които стигнаха до попълване на картата за преброяване, се натъкнаха на друг проблем. Читател посочи, че вписване на ЕГН на член на семейството, системата отговорила, че няма такова активно ЕГН. При телефонно обаждане за сигнализиране на проблема оттам отговорили, че системата трябва да работи.

На други читатели пък изскача надпис “Блокирана страница” при опит да попълнят част от данните си.

Mediapool потърси информация от Агенция “Електронно управление” дали има много сигнали за неработеща система. Оттам увериха, че ще направят проверка.

Прогноза

От Националния статистически институт (НСИ) очакват около 70% от населението на България да се преброи онлайн.

До 07.00 часа тази сутрин, са се преброили 3571 души в електронната система на НСО, отчетоха от националната статистика, като половината от тях са в столицата София. Активни в електронното преброяване, което ще тече до 17 септември, са още Варна, Бургас и Пловдив.

Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн и помогнете на друг да го направи. Това е важно в условията на пандемия, призова по-рано вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов, цитиран от БГНЕС.

„Вярвам в нуждата да имаме данни за това каква е нашата страна, какво е нашето общество, за да правилните решения. Имаме непропорционално разпределение в страната, трябва да имаме ясната картина“, добави той.

От НСИ припомнят, че за да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни. Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство. Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути.

Участието в преброяването е задължително по закон, но много по-важно е, че максимално честната и коректна информация, която хората попълват в преброителните карти, ще ни позволи да направим добра снимка на България, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Републиканската партия се готви да свали от лидерски пост противничка на Тръмп

Regiona

Учебната година стартира присъствено за всички училища

bilyana

Ковид-19: 28 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.