Онлайн обучение при 10% заразени ученици или учители

При 10% заразени ученици или учители ще се преминава към онлайн обучение. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денковпреди началото на учебната година пред БНТ.

Децата ще се обучават дистанционно и когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени, допълни той.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, каза образователният министър.

„Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската“, уточни Николай Денков.

Той каза, че има огромна разлика между затворени помещения и на открито. Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупвати това е и причината да се носят маски на закрито, обясни Денков.

Родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете, каза министърът на образованието.

Ако детето се обучава повече от 30 дни дистанционно, режимът е по-специален. „Трябва разрешение от началника на Регионалното управление по образование и то с уверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре. С други думи- може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно“, каза Денков.

Министерството на образованието и науката предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете.

При установен случай на коронавирус на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат поставени под карантина. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка, допълни той.

Според образователния министър има огромна промяна на насоките от миналата учебна година.

„Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше един от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени“, каза Николай Денков.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците, допълни той.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Министър Ангелов: Втората доза ”АстраЗенека” може да се замени с ваксина на ”Пфайзер” или ”Модерна”

Regiona

Земетресение до Пловдив се усети в София

desi

Лекари изродиха най-намръщеното бебе

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.