Омикрон в България: Откриха 12 заразени

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дава брифинг за резултата от секвенираните проби в НЦПЗБ.

Доц. Кунчев съобщи, че има 12 положителни проби за Омикрон, изненада няма. България е петата балканска страна. Заразените с Омикрон са с леко протичане, на домашно лечение, при никой не се налага хоспитализация.

9 са мъже, 3 са жени. 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация от преди над 9 месеца след втора игла. Нито един не е с приложена бустерна доза.

Един от заразените е във възрастовата група от 10 до 15 години, от 15 до 20 са двама души, 20-30 г. – двама, 40-50 – двама, 50-60 – трима, над 60 – двама.

Данни за пътуване извън България има само при един от заразените. Той се е върнал преди два дни от Великобритания.

Общо 275 са секвенираните проби, събрани от 41 болници в 21 области. 4,4% от тях са с варианта Омикрон, останалите 95,6% – с Делта. „Това обаче бързо ще се промени“, коментира доц. Кунчев.

Още утре ще бъде обсъдено дали се налагат промени в карантинните мерки, прилагани у нас. „Двете най-важни мерки вече са предприетии. Едната е за мотивирането на най-възрастните да се ваксинират – със 75 лева към пенсиите. Другото е, че съкратихме интервала за поставяне на бустерна доза“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Свързани новини

Агенция проследи 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Вижте в кои градове!

desi

18 новозаразени в Благоевградска област

vesito

3-годишно дете с опасност за живота, паднало от стълба

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.