„Огнени буркани с мед“ за празника на „Св. Харалампий“ – Благоевград

Стотици буркани с мед и горящи свещи се нареждат във формата на Светия кръст в почит на „Св. Харалампий“. Ритуалът е уникален и се прави само в благоевградския храм „Въведение Богородично“. С ритуала местните вярващи почитат Деня на пчеларя, покровителстван от светеца. Поверието гласи, че огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на пчеларите.

Според обичая всеки производител донася мед, а след тайнствения ритуал от него се хапва всяка сутрин до края на годината. Смята се, че осветеният мед е лечебен и има магическа сила. Св. Харалампий, който се почита на 10 февруари , се приема за господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чумин ден“. Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато Св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.

На този ден призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак“ и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени. Питата се начупва на парчета и се раздава за здраве, а с осветения мед се мажат челата на децата, за да не боледуват. Медът се пази грижливо като лек през цялата година

Свързани новини

Варненец с положителна проба за коронавирус в „Света Марина“

vyara

Първи случай! Тигър от зоологическа градина е с положителна проба за COVID-19

vesito

Власовден е! Ето какви са традициите

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.