Общинският съветник Красимир Роячки загуби делото срещу Антикорупционната комисия, която го глоби 5 хил. лв. за конфликт на интереси

Административен съд отхвърли жалбата на благоевградския общински съветник от ГЕРБ Красимир Роячки срещу решение на КПКОНПИ, с което бе глобен заради конфликт на интереси. Според Антикорупционната комисия с участието си в гласуването на решението, взето от Общинският съвет в Благоевград на 22 декември 2020 г., с което заради противоепидемичната обстановка бяха освободени от наемни вноски наемателите на неработещите по онова време заведения, а месечните наеми на откритите площи пред тях бяха намалени, той е допуснал конфликт на интереси.

Към момента на приемане на това решение „Роячки“ ЕООД е наемател по два договора с община Благоевград – за открита площ от 60 кв.м за поставяне на маси пред заведение за хранене на пл. „Г. Измирлиев“ в града /барчето на театъра/ и на открита площ от 74 кв.м със същото предназначение на пл. „Македония“ /на Спортния тотализатор/, установява КПКОНПИ. Дружеството наемател е с едноличен собственик и управител майката на съпругата на Красимир Роячки, като преди това фирмата е била притежавана от съветника и съпругата му. При сключване на посочените наемни договори с община Благоевград „Роячки“ ЕООД е било представлявано от съпругата на общинския съветник.

Комисията приема, че гласувайки на 22.12.2020 г. „за“ намаляване на дължимите наеми за тротоарно право, Красимир Роячки вместо да се отведе, е действал в частен интерес – на майката на неговата съпруга, собственик на ЕООД. С решението си от 12.05.2021 г. Антикорупционната комисия му наложи глоба от 5000 лв. и определи да бъдат отнети в полза на държавата сумата от 292.15 лева, представляваща получено дневно възнаграждение от деянието, породило конфликт на интереси, и сумата от 1203.08 лв. без ДДС, представляваща материална облага, реализирана от свързаното с него лице.

Делото по жалбата на Красимир Роячки е разгледано от съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева, която не приема изложените доводи, че при гласуването той е бил воден изцяло от обществения интерес като целта е била облекчаване на засегнатите субекти, а не конкретно на свързаното с него лице. Съдията приема, че решението на Антикорупционната комисия е правилно, тъй като според разпоредбата на чл. 56 от ЗПКОНПИ лице, заемащо висша публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес. В случая Красимир Роячки е можел да си направи самоотвод, но не го е направил, а нарушаването на тази забрана е законова предпоставка за ангажиране на административнонаказателна отговорност. С тези мотиви жалбата му е отхвърлена.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Както „Струма” писа, КПКОНПИ наложи глоба от 5000 лв. и на общинската съветничка от БСП Гергана Янчева за конфликт на интереси, която също участва в гласуването на решението на ОбС – Благоевград от 20 декември миналата година. Тя също обжалва в Административен съд, но нейното дело не е приключило.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Откриха рафтинг сезона по река Струма

vesito

Катастрофа затвори пътя Пампорово – Проглед

vesito

Пиян водач на „Мерцедес“ се заби в декоративни заграждения

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.