Обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог

Полигонът е на територията на община Разлог и резултат на доброто партньорство на Община Разлог, Община Банско и Планинска спасителна служба при Български червен кръст.
Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, в присъствието на кмета на община Банско Стойчо Баненски, зам. -кметовете на община Разлог – Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков, открихме официално ценната за спасителите тренировъчна база.
„Искам да благодаря на ръководствата на община Разлог и община Банско, че този тренировъчен център е факт. – сподели Любчо Джолев, водачът на кучето–герой Нико от земетресението в Турция. – Досега за тренировка ползвахме стари изоставени сгради, слагахме за укрития сандъци, а този тренировъчен център пресъздава напълно реално струпването при едно земетресение, има подземие, има тунел, има неща, които симулират земетресение. С този полигон кучето се адаптира към среда, близка до реалната, може да хване миризмата по микролокацията, което означава да хване точката, от която излиза миризмата и да покаже точно мястото. Кучето върши най-рисковата част от спасителната акция, след това – влизаме ние. “ –
Официален старт на полигона дадоха водачите на пет спасителни кучета от България и Словакия, симулира се бедстващ човек в подземието на руините и шампионите- кучета откриваха живата локация със сигнален лай.
Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС, съвпада и като събитие с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април.
„Тази годишнина за нас е 50 години труд, себеотрицание и спасени човешки животи. – каза Атанас Уков, ръководителят на група Банско за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Български червен кръст. – И главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, някъде, без значение къде, да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора.“
Спасителните кучета – настоящи и бъдещи герои получиха вкусен подарък, на добър час на учебния полигон и повече спасени човешки животи си пожелаха водачи, инструктори и гости.

Свързани новини

Село в Югозапада, без вода от два месеца, остана и без ток

vesito

За пример: Жители на благоевградския кв. „Струмско“ облагородиха площадка

vesito

Вижте къде и как Лео Бианки отпразнува ергенското си парти /снимки/
Популярният готвач избра СПА перлата на България за своето запомнящо се ергенско парти, в компанията на най-близки приятели

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.