ОбС Благоевград прие бюджета за 2020г. с 34 гласа “за“

С 34 гласа “за” местният парламент прие бюджета на община Благоевград в размер на 73 624 951 лева. Съветниците приеха бюджет 2020 без поправки и много дълги дебати.

В началото на заседанието на ОбС кметът Румен Томов взе думата и направи пълен анализ за какво ще бъдат изразходвани средствата предвидени в бюджет 2020 година по отрасли. Той обясни,че са предприети мерки за оптимизиране на разходите,не се предвижда увеличение на данъците и таксите за бита, а за изграждането на депото ще сетърси допълнително финансиране.

Съветник от ГЕРБ се поинтересува колко е размера на натрупаните задължения на общината. Зам.кметът Ясен Попвасилев подробно обясни,че към 11-ноември миналата година задълженият са възлизали на 24 млн. лв., а към 23-и януари тази година задълженията са се стопили до 13 млн. лв.

„ Ако бяхте оставили общината без финансови задължения положението щеше да е друго и на мен ми се иска разходната част да е различна“, каза Попвасилев.

„ Парите ги няма.Общината е фалирала благодарение на ГЕРБ“,намеси се и общинския съветник Калоян Хандфийски.

Съветниците приеха и четири предложения, върнати от губернатора,свързани изменение на общата численост и структура на общинска администрация в община Благоевград, удължаване срока за погасяване на общинския дълг, поет за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, относно вливане на бюджетно звено БД „Спортни бази за спорт за всички” – Спортен комплекс „ Пирин” в БД „Спортни имоти“ и прекратяване на общинско търговско дружество “ Благоевград фект” ЕООД.

От групата на ГЕРБ коментираха,че не са убедени,че „Благоевград фест“ не може да бъде оздравено.
Ясен Попвасилев обаче ясно обясни,че няма нужда от това дружество,защото всичката работа може да се върши от направление в култура към общината.

„ Дружеството си беше ЕТ към Община Благоевград и това се виждаше от обществените поръчки които се правеха“,коментира Калоян Ханджийски и припомни,че преди време управителката му,се е чудеше как да отговаря на поставените и въпроси и се е налагаше тогавашната зам.кметица да отговаря на тях.

Съвтничката Гергана Янчева обясни, че дружеството не е имало експертен съвет и е нямало печатна база за изпълнението на поръчките и по този повод е възлагало на други да изготвят необходимите неща по физуализация на европейските проекти.

Свързани новини

ЧЕЗ предупреждава за спиране на тока в Благоевградска област

vesito

Стопираха изграждането на нова сграда до общежитията на АУБ

vyara

Бившата възпитаничка на ЮЗУ Жени Калканджиева, отпразнува 25 години от началото на модната си агенция

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.