Обмислят отваряне на парковете

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Националния оперативен щаб да се помисли как да бъдат отворени парковете за разходка на хората, както и достъпът до планините покрай градовете. Условието му е да се спазва някаква дисциплина, такава, че да няма струпвания на хора. В момента глобата за разходка на чист въздух в градските градини е в размер на 300 лв., а достъпът им е ограничен с полицейски ленти.

„Да предложат какъв ред и дисциплина да създадем, така че без да изпуснем ситуацията, да можем да ползваме планините покрай големите градове, парковете, но да не създадем това масово струпваме“, обясни Борисов, цитиран от Дарик.

Той съобщи, че утре му предстои среща с патриарха и Светия синод за мерките да се избегнат струпвания на много хора в църквите по предстоящите празници. Той вече е разговарял с някои от митрополитите и добави, че истински разчита на тях, защото „нашите владици са много интелигентни и съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно“. „Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим“, добави Борисов. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците.

В отговор на въпрос за това, че в някои европейски страни вече се готвят да свалят ограниченията, Борисов репликира: „Това, което в Австрия се приема за разхлабваща мярка, е да се отворят магазинчетата. При нас са отворени“.

Свързани новини

Мутафчийски: Не е време за празници

desi

НОЩ ще застава на екран в пълен състав всеки четвъртък

Regiona

Броят на излекуваните от COVID-19 мина 100 000

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.