Обещаните от държавата антигенни тестове пристигат в понеделник

Над 1 милион безплатни антигенни тестове, обещани от държавата, ще пристигнат в понеделник – това стана ясно от проведената предиобед среща между представители на ресторантьорския бизнес в Благоевград и директора на Регионалната здравна инспекция, д-р Калоян Калоянов. Преди срещата представителите на бизнеса поставиха пред медиите важни въпроси, свързани с липсата на безплатни антигенни тестове, които затрудняват работата им и ги изправят пред фалит.

„Тези тестове, които те ги обещаха, никъде не ги виждаме. Няма и пунктове, където да ги получават безплатно нашите служители и нашите клиенти. Това е едно от нещата, които ни обезпокояват, защото няма как да искаме само ваксинирани клиенти да посещават нашите заведения. При 20% ваксинация в страната, това няма как да стане.  А с тези безплатни тестове, все пак има някаква светлина в тунела. След като държавата не си е изпълнила нейното задължение, няма как и ние да си изпълним нашето“ – коментира преди срещата Васил Димитров, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и собствениците на заведения.

По думите му бизнесът е изправен пред фалит, защото отново са изкривени желанията на представителите на бранша. Те настояват мерките да бъдат еднакви за всички, както за бизнеса, така и за големите вериги магазини, и за държавната администрация. Голяма част от служителите в заведенията не искат да се ваксинират, не искат и да си правят тестове.

„Тук идва големият въпрос – те няма как да дойдат на работа, съответно трябва да си попълнят молба за платен или неплатен отпуск. Ако и това не желаят, какво се случва – държавата не е регулирала някакъв законен ред, в който ние да ги прекратим и да ги пуснем на борсата. Държавата отново не си е свършила работата“ – коментира още Васил Димитров=

„Това е заповед на министъра на здравеопазването, която аз не мога да коментирам, трябва само да изпълнявам“ – съобщи д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград, който слезе при представителите на бизнеса, за да ги покани на среща в неговия кабинет. Той коментира и проверката на кореспондента на БНР Кети Тренчева, според момента в Благоевград в нито една лицензирана лаборатория няма бързи антигенни тестове.

„Тепърва предстои да се даде определено количество безплатни антигенни тестове на РЗИ – Благоевград, които ние съответно ще ги дадем на лабораториите. Тестовете също ще бъдат безплатни, само ще се заплащат манипулациите. Самият работодател трябва да съблюдава работниците да имат тези сертификати. Кой ще ги плаща, това не е наш проблем“ – уточни д-р Калоян Калоянов.

Източник: Радио Благоевград

 

 

Свързани новини

Шефът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев: Няма двама нови заразени в Благоевград

vesito

Собственици на заведения за бързо хранене излязоха на протест в Благоевград

desi

Третата вълна на Ковид-19 в Пиринско става все по- бурна, болниците препълнени

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.