Новите тенденции в безкръвното лечение на сърдечносъдови заболявания

На 10 септември започва Балкански Ендоваскуларен Конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

 

Престижното научно събитие ще се проведе от 10 до 12 септември 2021 г. в хотел Хилтън, София, в хибридна форма – комбинация от присъствено и онлайн участие  при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на България.

Балкански Ендоваскуларен Конгрес е една от най-големите и значими образователни медицински конференции в региона с изключителен международен отзвук и важност. През последните 10 години BEC е платформа на авангардно образователно съдържание за балканските страни, демонстрирайки най-новите постижения в съвременните ендоваскуларни интервенции и методики в областта на сърдечносъдовата медицина.

Пoредното издание на конгреса ще събере на едно място изтъкнати експерти от 5 континента от над 15 страни – включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други. 

Участници и гости на академията ще бъдат широк спектър от специалисти, които се занимават със съдова и невроваскуларна патология – интервенционални кардиолози, ангиолози, интервенционни рентгенолози, невролози, неврохирурзи, специалисти по съдова медицина, сърдечни и съдови хирурзи, медицински сестри, лаборанти и други медицински специалисти с специален интерес в областта на интервенционалната и съдовата медицина.

Сред изтъкнатите международни имена, които ще изнесат лекции на форума, ще бъдат специалисти в областта на създаването и организирането на центрове за лечение на исхемичен мозъчен инсулт от Англия, Германия и Америка.

В България едва сега започва организация по създаването на такива центрове, а ендоваскуларното лечение дотолкова е най-ефикасният метод за лечение на мозъчен инсулт в острата му фаза, че необходимостта от брой лекувани пациенти е едва 2,6 пациента, за да бъде спасен един човешки живот. А всеки 6 минути закъснение за неговото приложение намаляват с 1% шанса за добър резултат при всеки конкретен пациент. Колаборацията между специалистите е ключова за успеха на ендоваскуларното лечение при мозъчен инсулт. 

В исторически аспект това е лечението с най-гигантски не само пациентски, но и здравеопазен ефект в историята на медицината. Създаването на такива центрове у нас ще е огромен скок напред. Мозъчният инсулт е най-големият инвалидизатор на нашето съвремие и ако може да бъде лекуван навреме – хората, които преминават през него, ще могат да продължат да бъдат полезни на обществото. Освен това недобре лекуваните и нелекуваните пациенти генерират много повече разходи за здравеопазната система.

Заболяването е водеща причина за смъртност и у нас. На година в България се регистрират над 35 000 случая на мозъчни инсулти, или около 100 на ден. От тях 7000 завършват с летален изход.

Друг голям акцент по време на конгреса ще бъде модерното лечение на сложна аортна патология  – аневризми и дисекации, както и ендоваскуларно лечение на хронична обструктивна белодробна хипертония. 

В рамките на конгреса ще се проведат панелни дискусии с над 20 чуждестранни лектори, практически семинари с тренажори за обучения и постерна сесия с награди. Планирани са над 9 клинични случая, които ще се излъчват с жива връзка от 2 университетски столични болници с едноваскуларно лечение на широка палитра от съдова патология.

Ендовскуларната терапия и пандемията

“Ендоваскуларната медицина има наистина съществени отговорности в ситуацията на пандемична обстановка и предизвикателствата пред нея се умножават. За съжаление тази инфекция отключва важни и неблагоприятни сърдечно-съдови рискови фактори. Вече е категорично доказано, че т.нар цитокинова буря за съжаление много често след безконтролно възпаление води след себе си и до безконтролното тромбообразуване. За съжаление няма съдова територия, която да е пощадена. С моя екип през последните месеци се натъкнахме на драматични клинични случаи с тромбообразуване след ковид. Включително и относносително късно след 40-тия ден – в областта на интракраниалната циркулация, на каротидно ниво, на ниво предсърдие на сърцето и камери, периферна циркулация. Да не говорим за белодробната емболия, която значително зачести и всъщност немалка част от ковид позитивните пациенти протичат като част от клиничната картина с белези на БТЕ, която може да бъде както автохтонна – да не е емболия, а тромбоза; така може да бъде от периферната циркулация – дълбока венозна тромбоза, клексосите в малкия таз.”, коментира ролята на ендоваскуларната терапия проф. Иво Петров.

The post Новите тенденции в безкръвното лечение на сърдечносъдови заболявания appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Кафето: Полезно или вредно?

Regiona

5 съвета как да се справите с белезите след операция

Regiona

50% от българите страдат от разширени вени, над 60% от тях не се лекуват

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.