Нова мярка! Плащат всички дни неплатен отпуск

Сега се изплащат компенсациите за ноември на работниците от затворените бизнеси, обясни министър Сачева.

За декември парите ще се преведат в края на месеца

Помощта за фирмите от търговията ще бъде 10% от оборота, за другите – 20%

Закриват 30 социални институции

Всички дни на неплатения отпуск ще бъдат платени по новата мярка, която предвижда държавата да дава по 24 лева на ден на работник от затворен бизнес. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Събираме документи за всички, които бяха затворени от 29 октомври до сега. В момента се изплащат заплатите за ноември. За декември те ще са дължими или в края на месеца, или в началото на януари, обясни министърът.

Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме”. До края на годината бизнесът ще бъде подпомогнат и с още 200 млн. лева, а за следващата година са предвидени още 300 млн. лева.
Помощта за работодателите ще бъде диференцирана, в зависимост от загубените обороти, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Предлагат се две ставки: 20% за дейностите, които са извън търговията, и 10% – за търговията, обясни Васил Велев, председател на АИКБ. Засегнатите бизнеси ще подават заявленията си през НАП, като целта е мярката да се прилага още от следващите дни, допълни министър Лъчезар Борисов,пише труд.

Общо 30 социални институции ще бъдат закрити заради крайно неприемливите условия в тях, заяви още социалният министър.

Свързани новини

Размириците в САЩ отложиха събитието на годината за Android

vesito

Тъжна вест! Трета жертва в лекарското семейство Вакльови

vesito

44 са новите случаи на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.