Нискоквалифицираните работници са най-търсени на пазара на труда

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

„Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията – над 2,3 милиона души. Най-много са наетите в София. Следват Пловдив и Варна“, това казва Адриан Николов от Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.

„Големият град като че ли най-успешно успява да даде най-много възможности за най-широк профил от хора – от по-добре образовани до по-слабо образовани, със специализация в различни насоки на икономиката. От значение в случая са и заплащането и стандартът на живот. Тъй като по-големите градове имат доста по-конкурентни пазари на труда, съответно там и заплатите са по-високи“, каза той.

Има и общини с под 1000 наети, а повече от половината от общините губят наети между 2018 и 2019 година. След постепенното отпадане на ограничителните мерки вследствие на пандемията най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници.

„Появиха се много обяви за търсене на готвачи, на сервитьори, на шофьори и подобни професии. Това е големият фактор, който в момента всъщност движи тази динамика на трудовия пазар“, посочи Николов.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Цял блок пропищя от жена, отглеждаща десетки животни в дома си

vesito

15 туристи остават блокирани в снежните преспи в местността Върховръх

vyara

Твърденията на мафиот разтърсват правителството на Турция

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.