Никола Димитров заформи шумен скандал в Скопие около преговорите с България

Вицепремиерът по европейските въпроси в македонското правителство Никола Димитров заформи скандал в Скопие, след като стана ясно, че той няма да е част от новия кабинет на Димитър Ковачевски, който се очаква да наследи Зоран Заев.

Димитров каза на пресконференция, че не се е оттеглил сам и не е част от новото правителство заради позицията му за България, която не е допускала „преминаването на определени граници на всяка цена“. Освен това Димитров посочи, че няма доверие на външния министър Буяр Османи.

Според него и номинираният за нов премиер Димитър Ковачевски не разбира външната политика, затова и няма пълно доверие на новото правителство, особено в частта от преговорите с България.

Никола Димитров твърди, че е отказал и посланически пост във Вашингтон, защото целта е била да му се запуши устата.

„Знаете, че мнозина в съседство ще бъдат също толкова щастливи да се отърват от мен, тъй като ме нарекоха вирус, по-опасен от COVID. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да отнемат гласа ми у дома прави моят мотив да остана още по-голям“, каза Димитров.

По думите му няма положителни промени в българската позиция към РС Македония след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„И в съседна София има комплексен политически контекст и различни актьори. Заключенията затвърдиха по някакъв начин статуквото, тъй като потвърдиха декларацията на българския парламент и рамковата позиция на тяхното правителство. Този документ е неприличен, нецивилизован и обиден, особено за македонския народ, защото говори за етноинженерство и т.н., все едно в историята има естествен и изкуствен начин за създаване на нации. Опитът за изостряне на позицията може да се е провалил по отношение споменаването на българската общност в преамбюла на нашата Конституция и искането това да стане преди началото на преговорите за присъединяване. Това го няма в заключенията. Позициите обаче се запазват такива, каквито бяха в самото начало”, каза Димитров.

Според него, като държава, но и като граждани и като нация глажданите на СР Македония трябва да се запитат дали е разумно, дали е мъдро да се изразходва толкова много енергия за този въпрос.

„Смятам, че би било мъдро да останем отворени за диалог, но да не се фокусираме върху януари или юни, а да се стегнем и да инвестираме енергията у дома. Опитът и резултатите от процеса на присъединяване в други страни от региона, които са в процеса от девет или осем години, а резултатите не се виждат, показват, че този процес е важен, но е само инструмент и истинската работа е вкъщи. Мисля, че голямата част от нашата енергия трябва да се изразходва вкъщи. Затова трябва да сме готови за достоен диалог и да поставим нашите позиции върху кристално ясните европейски принципи и принципите, вградени в основите на международното право. Нашата позиция е правилна, ние сме от правилната страна на историята. Искаме да бъдем приятели с България, но в отговор те трябва да ни уважават”, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Борса за хората от туризма след 5 месеца работа

vesito

Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент, ДБ ще го подкрепи

Regiona

Жълт код за порои и гръмотевични бури

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.