Николай Бошкилов засипа с въпроси министър Аврамова за изграждането на АМ „Струма“ в най-тежкия участък – Кресненското дефиле

Благоевградският депутат Николай Бошкилов засипа с въпроси министър Аврамова за Кресненското дефиле и чака отговори, които да удовлетворят очакванията и нагласите в обществото.

Питането е съвръзано с изграждането на АМ „Струма, в най-тежкия участък – Кресненското дефиле.
„Ще се строи ли този лот през Кресненското дефиле и кога, подсигурено ли е финансиране на смятания за кървав участък, след като България се отказа от европейското финансиране неотдавна. Това означава ли, че губим парите, определени по проекта“, пита Бошкилов и резонно задава въпрос дали са наложени финансови санкции.

Народният избраник от Благоевград напомня на министър Аврамова дали има нов вариант за строителството на трасето, съобразен с препоръките на Европейската комисия. Поиска тя да изясни дали ЕК одобрява така наречения Източен вариант, срещу който протестират местната власт в Кресна и жителите в общината, а не на последно място и неправителствените организации.
„Защо министерството избра да строи пътя по този Източен вариант на автомагистралата, който предвижда еднопосочно движение в две ленти към ГКПП-Кулата, а в обратната посока към Благоевград, новото трасе да се изгради в планината – през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани. Защото е по-евтин ли“, поиска отговор Николай Бошкилов.

„Хората в Кресна и останалите населени места също настояват и двете платна да бъдат изградени в планината, а старият път да остане двупосочен и алтернативен. В Кресненското дефиле най-застрашеният вид е човекът. В последните 10 години там има най-много катастрофи – средно по 5 за всеки месец от 2010 до 2019 година“, мотивира се благоевградският депутат.
Министър Петя Аврамова ще отговори по време на парламентарен контрол следващия петък, на 28 февруари. На 24 февруари е протестът на Кресна пред представителството на Европейската комисия в София. Протестиращите се събират на улица „Раковска“ 124, за да „извикат“ силно, че желаят запазването на Е-79 като алтернативен път.

Свързани новини

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за периода 29.03-02.04.2021 г.

vesito

Младежите на Белица доказаха, че традицията е по-силна от вируса

vesito

Срути се земна маса между Симитли и Градево и в Креснеското дефиле

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.