НЗОК може да покрива по-голям процент за някои лекарства догодина

Експертите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) правят разчети и са готови да предложат в бюджета за догодина повишаване процента на реимбурсация от 25% на 50% на някои лекарства за социално значими заболявания. Това съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред журналисти в четвъртък.

„Ако това се случи, трябва да се въведат елементи на генерично заместване, защото не може ако вдигнем реимбурсната цена, която НЗОК покрива, да плащаме за генерик, който е по-скъп от оригинала. Така че всички тези неща се обсъждат внимателно“, посочи Салчев.

Друго предложение, чието обсъждане е на дневен ред, е повишение от 4 на 7 лева на таксата, която НЗОК плаща на аптеките за обработка на рецепта за 100% реимбурсираните медикаменти.

Салчев каза, че НЗОК отново ще предложи най-скъпите терапии да са извадени в отделно перо на бюджета, за да бъде постигнато по-справедливо споделяне на риска между фонда и фармацевтичните компании. Става въпрос за лекарства със стойност над три пъти БВП на глава от населението. Това искане на НЗОК постоянно залага в пръвоначалните варианти на бюджета, но след това пада в парламента или още при гласуването в МС. Салчев обясни, че смисълът му е фармацевтичните компании да покрият риска, ако прогнозите им за брой лекувани пациенти или за изхода от терапията, се окажат неверни.

„Сега ако първата година вместо трима пациенти, както е заявила компанията, се лекуват пет, а втората не са пет, а са 15, рискът е за НЗОК. Ако има договор за споделяне на риска, при по-голям от прогнозния брой пациенти, лечението им трябва да е за сметка на компаниите“, обясни Салчев. Също така, ако лечението не постига предварително декларираните от компаниите резултати, също следва да се връщат пари в НЗОК, посочи Салчев.

Той коментира, че това е необходимо, защото в противен случай бюджетът на НЗОК поема риска от по-големите разходи и отстъпките, които компаниите връщат на общо основание, не са достатъчни.

Дали предложенията на НЗОК в лекарствената политика ще бъда приети, зависи от хода на бюджетната процедура и преговорите с договорните партньори.

НЗОК ще работи с БЛС и за залагането на повече механизми за контрол на качеството на болничната помощ в следващия Национален рамков договор и ако дадена дейност се отклонява от критериите за качество, да следващ определени санкции. 

С решение на Надзорния съвет на НЗОК отпреди ден бяха разблокирани 6 млн. лева от резерва на фонда, които ще отидат за увеличение на плащанията за болници. Вместо до 180 млн. лв. на месец, болниците ще получат до 259 млн. лв. месечно до края на годината. Салчев, обаче, направи уточнението, че това „не са раздадени пари за харчене“, а НЗОК ще плати това, което болниците са изработили и отчели.

Другата седмица здравната каса ще оповести данни колко болници са успели да повишат заплатите на персонала си и до заложените нива в НРД и Колективния трудов договор, а именно 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. На болниците, които не са постигнали тези нива, НЗОК ще плаща по по-ниски цени на клиничните пътеки, както беше заложено в НРД. Въпреки че тези текстове се оспорват от болници пред съда, до окончателното му произнасяне, НЗОК ще ги прилага. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

227 новзаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Недостигът на чипове сви печалбата на Toyota с 25%

Regiona

Проливни валежи от дъжд в Източна и Югоизточна България

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.