Не фалшива тревога, а обществено полезна дейност. Край на безумното дело срещу Асена Сербезова

Председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова не е подала фалшив знак за тревога като е предупредила за риска от недостиг на лекарства по време на епидемията, а е съобщила значима и вярна информация. Действията й не са престъпление. Става дума за „обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана с най-висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот“.

Това е записано в мотивите към решението на Софийски градски съд, с което тя бе окончателно оправдана по обвинението, повдигнато й от прокуратурата. Още на първа инстанция Сербезова бе обявена за невиновна. На втора дори прокуратурата се отказа да поддържа тезата си.

Интервю

Сербезова бе обвинена заради нейни изказвания в интервюта пред БНР и БНТ миналата пролет, когато кризата с коронавируса набираше скорост. В тях тя заявява, че е имало временен недостиг на някои медикаменти и че се очаква същото да се случи с други, защото активните им съставки се купуват от Китай и Индия, което в онзи момент е много трудно.

Малко след това прокуратурата й повдигна обвинение с твърдението, че всява паника. И въпреки, че последвалите събития показаха, че Сербезова е била права, разследващите не се отказаха от тезата си дълго време.

И в Европа мислят така

Ден преди интервютата пред БНТ и БНР Европейската агенция по лекарствата излиза със съобщение по същата тема. В него се посочва, че някои страни членки вече изпитват недостиг на медикаменти за лечение на коронавирус.

„Проблемът в условията на настоящата пандемия се утежнява от много различни фактори, напр. временно затваряне на производствени мощности заради карантина, логистични проблеми заради затваряне на граници, забрани за износ, временно преустановяване на дейности в трети страни, доставящи лекарства за ЕС, повишено търсене поради лечение на пациенти с коронавирус, презапасяване в някои болници, но и презапасяване от страна на отделни граждани, а и на ниво страни-членки“, пише в него.

Съдът посочва, че твърденията на Сербезова се подкрепят именно от това съобщение, както и от данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Става дума за писмо, в което са изброени медикаменти, които липсват в аптечната мрежа. Направено е предложение здравният министър да забрани износа им, за да се предотврати кризисна ситуация.

Няма сигнали ли?

По делото са разпитани няколко свидетели, които твърдят, че не е имало недостиг на лекарства, защото в здравното министерство нямало такива сигнали. Проверка на съда обаче сочи, че те са постъпили в здравната каса и са общо 12 към посочения период. Въпреки това прокурорът е твърдял пред първата инстанция, че няма данни за недостиг. Тезата му е била отхвърлена правилно, пише градският съд.

В делото се посочва още, че изявленията на Сербезова са основани на „заслужаващи доверие общодостъпни данни“ и са съответствали на истината. Действията й не са престъпление, а са довели до информираност на обществото и дискусия по значим проблем, пише още в мотивите.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Детските градини започват работа днес

vesito

Христо Христев: Няма държава от ЕС, която да плаща газа в рубли

Regiona

Захлаждането продължава

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.