Не се препоръчва ваксиниране с две различни ваксини

Не е препоръчително ваксинирането две дози от различни ваксини. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. Според тях се изискват две дози за пълна имунизация от един и същи препарат.

Говорителката на организацията Маргарет Харис заяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ и втора – от препарат на друга компания. Експертите призоваха за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини, пише ДПА.

Вчера здравните власти призоваха получилите първа доза от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, които са на възраст под 55 години, трябва да получат като втора доза иРНК ваксина (mRNA).

„Това е предпазна мярка, която може да се развие с времето, докато се съберат допълнителни данни за ваксината на AstraZeneca. Франция ще продължи да насърчава използването на ваксината AstraZeneca. Съвсем последователно е да се каже, че не препоръчваме ваксината на AstraZeneca на хората на възраст под 55 години и следователно, ако сте получили първата инжекция на тази ваксина и сте под 55 години, ще ви бъде предложена друга ваксина. Този ход е напълно логичен“, посочи френският здравен министър.

 

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с ваксината на „АстраЗенека“ поради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на „АстраЗенека“, да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК – на Пфайзер“/ „Бионтех“ или „Модерна“, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

Свързани новини

Инцидент: Цистерна се обърна на пътя

vesito

Милосърдие! Опашки от дарители на кръвна плазма след преболедуван коронавирус

vesito

Агенция проследи 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Вижте в кои градове!

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.