Не се очакват проблеми с електрозахранването след спирането на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.

 

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев – изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

 

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , директорът на ЕСО Ангелин Цачев каза:

 

„Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия“.

 

Причината – „към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „Козлодуй“ реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие“, обясни Цачев.

 

„Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ „Марица изток 2“, добави той.

 

На водни запаси може да се разчита за кратко.

 

„Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци“, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. 

 

„Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Десетки отменени полети

Regiona

Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“

Regiona

Няма да товарят длъжниците с такси

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.