Неуспешен опит на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини

Парламентарната група на ГЕРБ направи неуспешен опит да включи в дневния ред на депутатите предложението си за връщане на хартиените бюлетини.

Предложението беше направено в началото на пленарното заседание в сряда от председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Всички съзнаваме, че сме на прага на парламентарни избори и демокрацията изисква да дадем повече възможност на българските избиратели да гласуват по начин, така че да излъчат своето стабилно представителство в следващото Народно събрание“, каза тя.

Подобно предложение обаче е недопустимо, защото не са минали два месеца от внасянето на законопроекта на ГЕРБ, а той не е бил разгледан и от ресорната правна комисия.

Именно с тези аргументи председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ отказа да подложи предложението на гласуване. „Единственото, което мога да направя е да свикам извънредно заседание на комисията, но комисията заседава почти всеки ден“, каза Ива Митева.

От ГЕРБ внесоха законопроекта си за промени в Изборния кодекс на 30 август. В момента законът предвижда в секциите с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина да се гласува само с машини. Идеята на ГЕРБ е да се върне старото положение, в което гласоподавателите можеха да избират дали да гласуват с устройство или с хартиена бюлетина. Освен това настояват разписките от машините да се броят.  

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Слънчево време ни чака днес

vesito

България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

Regiona

Защо природният газ поскъпва навсякъде

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.