Неуморната Здравка Чимева! Винаги усмихната и делова: 15 г. влага време, сили и финанси в организацията „Движение – Ние, жените“

Ако попитате за Здравка Чимева в Благоевград, веднага ще ви кажат къде се намира офисът на нейната туристическа фирма. Мнозина ще прибавят информация и за скорошна инициатива на сдружението „Движение – Ние, жените“, което тя ръководи вече 15 години. Винаги усмихната, динамична, делова, организирана, макар да е в пенсионна възраст, продължава успешно да развива бизнеса си, активен гражданин е, инициатор на редица значими начинания, борец за справедливи каузи. Влага много време, сили и финанси в организацията  „Движение – Ние, жените“, която  започва работа през 2007 година.

Няколко години преди това неформалната инициатива „Ние жените“ е част от международната неправителствена организация „Зонта Интернешънъл“, чието лице в Благоевград най-напред е популярната певица Мая Нешкова. С натрупания ценен опит за работа в гражданския сектор и търсейки своето място, „Движение – Ние, жените“` поема по пътя на самостоятелно сдружение. Забележителната д-р Анета Йовкова му дава името, талантливата Фиданка Иванова създава неговата емблема, която е регистрирана в патентното ведомство. През годините броят на асоциираните членове на сдружението расте, начинанията – също. Те отдавна излязоха от рамките на община Благоевград, стигнаха до редица населени места в страната и дори до нашите сънародници в Испания.

Годишният календар на организацията е амбициозен и динамичен, подчинен на разбирането, че е време за действие, за да се насърчават хора, организации и общности да преобразяват живота чрез дарителство и социални инвестиции. Гражданската организация работи за възможно най-пълното и цялостно реализиране на жените в икономическия и обществения живот, за социалното им приспособяване след пенсионна възраст и социално-трудовата адаптация на млади хора, за защита правата на децата и семейството. Организира помощ за хората в неравностойно положение и действа активно против всяко насилие и прояви на дискриминация. Съдейства за опазване на околната среда и подобряване на местата за активен отдих, търси партньорството с други неправителствени организации и институции.

„Ние жените“ – на посещение в Народното събрание

 

Да събудиш доброто у хората

Сдружението не само събуди позабравени значими дейности в местната общност, но ги превърна в традиция. Направи ги по-богати по съдържание, постави фокуса върху тяхната полезност, резултатност и перспектива. Показа, че благотворителността не е показно и кампанийно начинание, а дълбоко осмислена потребност и постоянна загриженост за нуждаещите се от подкрепа. Убедена, че взаимопомощта и толерантността се възпитават, организацията постави началото на Коледните благотворителни изложби – базари с предмети,  изработени от деца и възрастни хора с увреждания. Така  жителите и гостите на Благоевград лично се срещнат с тях, имат възможност да оценят труда им и да ги подкрепят, като събраните пари от продажбите отиват за техни социални нужди и трудова терапия. Пандемията отложи последния Коледен базар, но не попречи на дамите от сдружението да внесат празнично настроение в едно от социалните звена. Направиха го с помощта на доброволеца Мартин Павлов, ученик от 12 клас в Езиковата гимназия в Благоевград. Като техен посланик, Мартин поднесе специалните подаръци,  подготвени лично от членовете на сдружението.

Коледен благотворителен базар в Благоевград

Благотворителността и дарителството са една от най-силните страни на гражданската организация „Движение – Ние, жените“ – Благоевград. Тя успява да пробужда доброто, да приобщава последователи към своите инициативи, да мотивира за действие още много хора. Като бизнес дамата Венера Чонгова от Благоевград, която дари произведена от нейната фирма дамска конфекция на стойност 1 232 лева и от името на „Движение – Ние, жените“ бе предоставена на СНЦ „Иновация“ в Симитли. Последната засега благотворителна инициатива бе през май тази година, когато „Движение – Ние, жените”, заедно с фондациите „Ясно Бъдеще” и “Профилактика за здраве“ подпомогнаха екипа на индийския ресторант „Пенджаб да Шер” да раздаде 250 пакета с традиционна индийска храна на хора в нужда от Благоевград.

Познавай историята, пази традициите, обичай България

Пред паметника на Самуиловите войни

На челно място на сайта на сдружението  „Движение – Ние, жените” Благоевград неизменно стои един завладяващ разказ със заглавие „Нашето поколение“, изпратен от Спас Михайлов, приятел на организацията.  Разказът е своеобразен обобщен портрет на членовете на сдружението, силно емоционален, но казващ всичко за неговата мисия. Ето и финалът: „Ние сме уникалното и най-разбиращото поколение, защото сме последното поколение, което слуша своите родители, освен това ние сме първото поколение, което слуша децата си. И ние сме тези, които все още сме по-умни от вас и ви помагаме. Ние сме ограничено издание. Насладете ни се! Учете се от нас! Оценявайте ни!“. С такова самочувствие и отговорност членовете на сдружението са активни инициатори на редици събития за показване и предаване на  традициите от бита и културата, организират родови срещи, посещения до исторически забележителности.

В това отношение много активни са жените от село Бачево, водени от Райна Самарджиева, и от село Скребатно, където организацията си партнира с местното читалище и неговия секретар Емилия Куйбишева. Още се помни фолклорната сватба, която възстановиха атрактивните „Бачевски баби”. Те бяха забелязани в Интернет от двама младежи, които живеят и учат в Германия. „Бачевските баби” с удоволствие приеха поканата да споделят с тях радостта от сватбеният им ден според традициите на старите български обичаи. Благоевградският квартал  „Вароша” бе естествената среда за прекрасните народни носии, ритуалите и сватбарските песни.

С жените от село Бачево

По идея и със съдействието на „Движение – Ние, жените” беше организирана и родовата среща на Петър и Сужейди, женени в Чикаго. След като нямаха възможност да присъстват на сватбата им в далечния американски град, роднини, близки и приятели се събраха на родна земя на тържество в стил „българска сватба”. Изненада за Петър от Благоевград и Сужейди от Мексико беше подаръкът – традиционни български младоженски костюми. Специално за случая по стара българска традиция жените от село Бачево направиха китка с червен конец и брокат, Цонка Китанова приготви уникална сватбена пита и баница с тиква. Гостите и младоженците си обещаха, спазвайки българските традиции и обичаи,  да се срещнат на кръщенето на наследниците.

По пътя на българската бойна слава

Съвместно със Съюза на офицерите и сержантите – Благоевград, сдружението  „Движение – Ние, жените” от години е поело грижата за паметниците на героите в Благоевград и общината. Там, където се налага, ги възстановяват. Подготвят и участват в заупокойната молитва за загиналите български войни при Звегор през Втората световна война, в панахидата на гроба при село Дренково на един от героите на българските военновъздушни сили – Любен Кондаков. Военният куб в Благоевград често е място за образователни беседи, срещи, прожекция на филми по инициатива на двете организации. Група от 60 запасни офицери, сержанти, техните семейства и членове на „Движение – Ние, жените“ извървяха и бойния път на Страцино-Куматовската операция на Българската армия по време на Втората световна война. Участниците в похода научиха от оз. Капитан, доц. Васил Грозданов много за военните действия тогава, за героизма на българската войска. В столицата на Република Северна Македония – Скопие – групата посети редица емблематични места, свързани с българската история. В двора на църквата „Свети Спас“ поднесе цветя пред каменния саркофаг с тленните  останки на Гоце Делчев и  се поклони пред паметта на героя. Отдаде почит и на войводата Васил Аджаларски,  погребан в двора на православния храм „Свети Димитър“.

Две религии – един празник

На гости в село Скребатно

На Петковден в гърменското село Скребатно християни и мюсюлмани  заедно отбелязват храмовия празник на възрожденската църква „Св. Параскева” – една от най-старите в Неврокопската епархия. Построена е през 1836 година от християни, изографисан е от прочутите бански иконописци Молерови, а сега възстановяването се прави със средства на мюсюлмани. Жените от сдружението от Благоевград, село Скребатно и от село Бачево също се включиха активно в спасяването на храма. „Инициирахме много неща, събудиха патриотичното чувство на хората“, с гордост казва Здравка Чимева, председател на сдружението. Нейно е предложението до местния Общински съвет  храмовият празник на църквата – 14 октомври  –  да бъде утвърден и за празник на селото, независимо че в него живеят повече мюсюлмани. Защото „тези великолепни, добри и прекрасни хора по традиция правят Петковден в Скребатно като голям празник, който обединява хората, християни и мюсюлмани сядат на обща трапеза и си пожелават здраве и добруване“, разказва още Здравка Чимева и припомня, че от години жените от сдружението им гостуват. Те бяха сред първите, които откликнаха и търсеха подкрепа за възстановяване и на изгорялото преди две години читалище в Скребатно.


Приятелството преодолява граници

„Ние жените“ заедно с гости от Испания на посещение в София

Приятелството е ключово  за членовете на гражданската организация   „Движение – Ние, жените”. То е в основата на всяка инициатива и успех. Защото приятелството е искреност, подкрепа, отстраненост. То е нужно както в най-малките жестове, така и при преодоляването на сериозни предизвикателства. Така пътуването с родопската теснолинейка се превръща в запомнящо се приключение, гостуването на празника „Масленица“, организиран всяка година от руската общност в Благоевград – в прекрасен празник,  участията в  националната кампания  “Да изчистим България заедно” – в приятно занимание, посещенията в Народното събрание и срещите с депутати от Благоевградска област – във вълнуващи и отговорни събития. За дамите от сдружението това не е просто екскурзия и интересно преживяване, те винаги отиват с мисия в българския парламент. Точно на 8 март 2018 година, членове на сдружението от Благоевград и село Бачево връчиха от името на „Движение – Ние, жените” и Съюза на офицерите и сержантите от запаса послание към политиците. На следващата година, отново при посещение в Народното събрание, направиха изложба базар за каузата “Да върнем вярата и духа в село Скребатно”.  През 2017 години бе сложено началото на приятелството и партньорството с Асоциация “Българска роза ”  и Асоциацията на жените „Бланка де Навара” от област Навара. Българите в тази испанска област са над 7 000, голяма част от тях са от Гоцеделчевския район. Техните самодейни фолклорни състави с  българските народни песни и танци са атракцията в прочутия  фестивал  в Памплона – столицата на Навара. „Движение – Ние, жените” бе гостоприемен домакин на внушителна група испански гостенки от Навара, сред които техен кмет и депутат. От гражданската организация, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и приятели върнаха визитата в Испания.

Всички заедно за Благоевград

Доброволческа акция за почистване в Рила

По инициатива на сдружението „Движение – Ние, жените“ на 5 юни 2020 година бе подписан меморандумът „Всички заедно за Благоевград“. В него на преден план е изведено сътрудничеството между неправителствените организации и гражданите на община Благоевград.  Макар че това става за втори път, след като изтече първият период от 10 години, засега меморандумът остава повече „на книга“ и като добро намерение. „За съжаление както в бизнеса, така и в неправителствения сектор няма стиковане на нещата. Аз ги каня, но не всички се отзовават – заради политически или частни интереси, страх от конкуренция, което е глупаво. Защото обществото е едно, хората сме това и ако правим нещо, го правим за всички“, гневи се Здравка Чимева и отново напомня, че е нужно сътрудничество за формиране на политики в защита на интересите на гражданите, партньорство при организиране на прояви, насочени към значими проблеми. Убедена е, че всички трябва да работят активно за диалога между неправителствените организации и гражданите, за прозрачност и публичност на институциите. За всички е важно да споделят своя опит в структурите на гражданското общество, взаимно да се информират за прояви  и заедно да постигат широка обществена подкрепа.

Но засега така популярният мускетарски девиз „Един за всички, всички за един“ в Благоевград не работи. Местната общност и властта са все още далеч от ситуацията, при която се поддържат и изпълняват дружно взетите решения. От „Движение – Ние, жените“ посочват редица проблеми пред организациите от неправителствения сектор. Това е познатата за повечето техни колеги невъзможност да отделят хора, които специално да се занимават с дейността на организацията.  Всичко се прави на доброволни начала, наред с останалите многобройни житейски роли на членовете на сдружението. За сдружението финансовият въпрос е сред най-важните. 24-те лева годишен членски внос е капка в морето, организацията не получава финансиране и от общинския бюджет. Има осъществени няколко проекта в сътрудничество с неправителствени организации от Разлог и Благоевград,  но проектната дейност е ограничена във времето и не всички организации достигат до финансовия ресурс, който предлагат програмите. От сдружението са убедени, че „пазарът“ на проекти е разпределен, като парите се насочват и се харчат от определени неправителствени организации, а след тях не остава нещо съществено – няма решени въпроси, не се надгражда и не се създава устойчивост. „Тези граждански организации  живеят за сметка на обществото. Да не използвам думата крадат, но отклоняват средства,  което е грозно и уврежда авторитета не само на тези хора и организации, но и на тези, които работят и като цяло  на гражданския сектор“, с болка посочва недъзите Здравка Чимева.

(На снимката – Здравка Чимева – председател на сдружението).

Сериозен проблем за нея е и практиката при смяна на политическата власт на местно или национално ниво да се прекъсват установени традиции и добри начинания. Посочва примера с инициатива на гражданска организация за почистване на Благоевград.  „Сливи за смет“ няколко години се радваше на силна подкрепа и масово гражданско участие, особено от училищата и подрастващите, но партньорството с общината бе прекратено при поредната кметска смяна. Проблем е и кампанийната работа на регистрираните многобройни неправителствени организации.  Всяка от тях се „втурва“ да прави празнични инициативи за хората в неравностойно положение. А те имат нужда от постоянна, ежедневна морална и финансова подкрепа. От сдружение „Движение – Ние, жените“ са направили предложение към местната власт този процес да се управлява по-ефективно, като защитените жилища в общината бъдат „разпределени“ между неправителствените организации и те да работят с тях целогодишно, като и да участват в общите инициативи и мероприятия. За сега отговор на предложението няма.  „Обществото все още не е узряло за стойностни граждански инициативи. Но ако  всеки човек направи нещо, дори и малко – България ще е истински рай“, убедени са от сдружение „Движение – Ние, жените“ и не спират да творят добро.

 

Доброволческа акция по почистване

Свързани новини

С шествие, панахида и почетен караул отбелязаха117-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание в Благоевград

vesito

ВиК – Благоевград припомня на собствениците на вили в зона „Бодрост“, че документи за откриване на партида се подават до края на месеца

bilyana

Важно за кандидат-студентите! ЮЗУ  стартира провеждане на онлайн изпити

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.