Неприемливо и арогантно поведение! „Летиш“ с 235 км/час и се отърваваш от тлъста глоба

Джигит ще отърве тлъста глоба, която получи заради шофиране с висока скорост.

Той е заснет да шофира по магистала „Тракия“ с близо 235 км/час, при допустими 140. Получил глоба от 1050 лева.

След като обжалил санкцията, тя паднала в съда.

„Създава се неяснота относно нарушението, която ограничава право на защита на жалбоподателя, свързана с подробното описание на обстоятелствата при извършването му, от значение за съставомерността му и за параметрите на вмененото нарушение“, се казва в мотивите на магистратите.

В електронния фиш пишело, че нарушението е извършено на км 107+600 на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас. Същевременно от приложения протокол за използване на камерата се установява, че мястото на поставяне, съответно на установяване на нарушения е съвсем друго – км 108 автомагистрала „Тракия“ посока Бургас.

Дори и да става дума за разминаване от няколкостотин метра, какъвто е настоящият случай от 300 метра, то това пряко рефлектира върху възможността да се провери достоверността на издадения електронен фиш.

Освен това за въпросното нарушение са били издадени два фиша, като първият бил анулиран, но според съда това нарушава принципа на „ne bis in idem“ – за едно и също нарушение на едно и също лице са издадени два електронни фиша. Магистратите преценили, че така от МВР са превишили правомощията си.

Затова и глобата била отменена. Съдебното решение може да бъде обжалвано.

„Много ясно следва да се подчертае, че подобно поведение като това на жалбоподателя е не просто безразсъдно, но и неприемливо и арогантно и в никакъв случай не може да бъде повод за гордост, нито и някога би се толерирало.

Ясно сочи за липсата на сметка за стойността на собственото здраве и живот, но, когато здравето и живота на останалите са поставени под такава заплаха, строгостта на закона е най-лекото от последиците му. Въпреки това съдът не може да изостави възприетото виждане за допуснати съществени нарушения при издаването на обжалвания електронен фиш“, казват още в мотивите си от Районен съд-Пловдив.

Източник: GLAS.bg сн: илюстративна

Свързани новини

Трима младежи пострадаха при катастрофа

vesito

Ново разпореждане: Гърция затвори границата за пътуване през нощта

vesito

Коронавирусът погуби 63 -годишна лекарка

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.