Недоволни пенсионери се струпаха пред НОИ – Благоевград

Пенсионери се струпаха вчера пред сградата на ТП на НОИ на ул. „Тракия“ в Благоевград. Болшинството от тях бяха дошли да проверят какъв е размерът на новите им пенсии. Повечето се оплакаха, че януарските им пенсии са по-ниски в сравнение с декемврийските, и искаха да разберат по какъв начин са преизчислени.  Никой обаче не бе допуснат вътре в сградата, тъй като достъпът беше ограничен заради многото болни от Ковид-19 служители – 20 човека се заразили през последните три дни. На болнично лечение е и директорът на НОИ – Благоевград Илиан Георгиев.

„Ваксиниран съм през август и тъкмо мислих да си правя бустерна доза. Оказа се, че съм с Ковид-19 и само за 20 ч. заразата се разви. В момента съм на системи”, заяви за „Струма” Илиан Георгиев, който е в ковидното отделение на СБАЛО „Св. Мина“.

Заради силно редуцирания състав на НОИ обслужването на гражданите ставаше отвън. Млада служителка периодично отваряше вратата и питаше насъбралите се хора кой за какво чака. След уточнение взимаше личните им карти и след 10-15 минути се връщаше обратно. На онези, които се интересуваха за размера на пенсиите си, бяха връчени писмени разпореждания, в които е описано с колко са се променили, като услугата е напълно безплатна,пише струма бг.

„Всеки, който е получил по-малка януарска пенсия, ще бъде компенсиран през февруари. Никой няма да бъде ощетен“, обясняваше любезно служителката.

60-годишен мъж от Сандански каза, че януарската му пенсия е с 9 лв. по-малка от декемврийската. „През декември получих 530 лв., а през януари – 521 лв. Имам 43 години трудов стаж. Работил съм като миньор. 1 година, 4 месеца и 18 дни в мина „Ораново“ в Симитли, 20 г. в „Редки метали“, като линейкаджия, 5-6 години съм бил на бетоновоз. Започнах с пенсия от 320 лв., която след леки повишения стана 408 лв. и през декември с някакви добавки достигна до 530 лв.

Аз съм 100% инвалид. Няма оправия в тая държава.  Останаха само болните и старите. Тежко и горко на младите. Навремето бях първи седесар, след това антиседесар. Писна ми от всички управляващи. Положението няма да се оправи, докато не замирише на барут. Пушка трябва”, пали се мъжът на опашката.  Достолепна възрастна дама го поглежда косо и му прави забележка да говори по-тихо.

„Преди като вдигаха пенсиите с 5%, не роптаехте.  Всеки има различно мнение, моето е, че нещата са наред. Не може всеки да получава висока пенсия. Зависи от това колко е работил, от позицията, която е заемал, какви осигуровки е плащал…“, казва поучително тя и добавя, че е дошла да се информира, а не да се кара.

Разяснение очаква и друга жена, която обяснява, че за 35-годишен трудов стаж като шивачка, получава пенсия от 420 лв. Пенсията, която очаквала да получи през януари, се разминава с нейните изчисления, които е направила. Жената изважда вестник „Струма“ и намира публикация, в която е посочено, че средното увеличение на пенсията трябва да е с 12,5%. След като получава разпореждането, в което е отразена преизчислената  пенсия, тя поклаща недоволно глава и започва да се двоуми – дали да пусне жалба, или да изчака февруарската пенсия с обещаната компенсация.

„Имам 42 години трудов стаж като енергетик в ТЕЦ „Бобов дол“, откъдето се пенсионирах през 1989 г. Аз сам си направих изчисления на пенсията, които се разминават с тези на НОИ.  Губят се два месеца от действителния и от прехвърления стаж от втора в трета категория, които не са преизчислени. Никой не може да ми обясни защо липсват тези два месеца. Ходих и при юрист, ама и той не знаеше какво да ми каже.  Предполагам, че не са взети предвид двата месеца, тъй като са непълни – единият с 1 ден, а вторият – с два дни.   Ощетен съм с над 30 лв. месечно, което не е малко, тъй като аз съм се пенсионирал отдавна“, обяснява Кирил Петков и показва листовете със сметките, които е правил за пенсията си. Сега и той се чуди дали да пише възражение в НОИ за преизчислената пенсия, което трябва да стане в едномесечния срок от получаване на разпореждането, или да изчака. Срокът за обжалване изтича в началото на февруари, а дотогава отново ще  се консултира с юристи и специалисти.

Между 120-160 броя са разпорежданията, които са издадени от служителите на НОИ – Благоевград през последните дни.

„Около половината от пенсионерите у нас са получили по-малки суми през януари спрямо декември”. Това заяви вчера управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов преди заседанието на социалната парламентарна комисия. Сумите, с които са ощетени, варират от няколко стотинки до няколко десетки лева.

„Пенсионерите, които са с по-малки суми, са различни типове. Едни са пенсионерите с увреждания, които получават 85% от минималната пенсия, която е 314,50 лв., ощетени са с около 50 стотинки. Другите са пенсионерите със социална пенсия за старост, която беше вдигната на 170 лв., те са ощетени с близо 30 лв. Около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни степени. Близо 250 хиляди от тях са ощетени с по-малко от лев“, твърди Иванов и добави, че се разработва механизъм за компенсиране на разликите в пенсиите за януари, които ще бъдат изплатени с февруарските. За компенсацията ще са нужни 17 млн. лева месечно. До тази ситуация се стигна, след като Covid добавката за пенсионерите беше намалена от 120 на 60 лв. Преизчислението на пенсиите не успя да навакса това намаление на добавката при всички, което доведе до по-малък общ доход при около 1 милион пенсионери.

От 25 декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин, като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия стана 170 лв., а минималната се повиши от 300 лв. на 370 лв. Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12,5%, или около 65 лв. на човек.

Свързани новини

Какво време ни очаква днес?

vesito

180 са новите положителни проби за COVID-19, в Благоевград – 3

bilyana

Слънчево с температури до 26° в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.