Недекларирана валута за над 1 034 000 лева хванаха на Капитан Андреево

Незаконно пренасяне на валута с левовата равностойност над 1 034 000 лева предотвратиха митнически служители при проверка на товарен автомобил на ГКПП Капитан Андреево.

На 18 август 2021 г., около 18 часа, на пункта пристига камион с  прикачено към него ремарке с полска регистрация. Товарният автомобил, който пътувал от Полша за Турция през България, е селектиран за щателна митническа проверка. Във шофьорската кабина на три различни места – във възглавницата на леглото за почивка, в един от долапите и в хладилника, инспекторите откриват пачки с банкноти евро, щатски долари и злоти, съобщиха от Агенция „Митници“.

Общото количество на задържаните пари е 229 475 евро, 350 891 щатски долара и 840 злоти. Откритата валута е с левова равностойност 1 034 591 лева.

Шофьорът – полски гражданин, не изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.
Водачът на товарния автомобил е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

И в момента се извършват действия по разследването от разследващ митнически инспектор.

При други три случая през изминалата седмица митническите служители откриват недекларирана валута с левовата равностойност на 94 620 лева. При проверка на два камиона, пътуващи единият от Великобритания за Ирак през България, а другият от България за Иран, във фабрични кухини в шофьорските кабини са намерени недекларирани 11 500 евро и 2440 британски лири и 20 000 евро. В личния багаж на един от пътниците, пътуващ в автобус, влизащ в страната от Турция са открити недекларирани 14 000 евро. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка – при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси от преносителя.

Свързани новини

„Делта“ вариантът може да помрачи оптимистичните прогнози за европейската икономика

Regiona

Задържаха две инспекторки за взимане на подкупи чрез изнудване

bilyana

Тестват за коронавирус само желаещите ученици от 1. до 12. клас

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.