На ГКПП „Кулата“: Провериха над 100 души за коронавирус

Над 100 са проверените на ГКПП-Кулата-Промахон на българо-гръцката граница за коронавирус. Това са хора, които се връщат от Италия. Няма установени хора с температура и някакви други оплаквания, заяви пред БНТ д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Благоевград. Тя уточни, че се измерва температурата на всеки идващ от Италия, попълва се и формуляр с важни данни – име, възраст, къде ще бъде в следващите 14 дни, кой е общопрактикуващият му лекар, телефон за връзка. Ако хората са от друга област, се информират лекарите в съответното РЗИ. Те наблюдават положението на място. „Няма голямо забавяне на границата заради проверките за коронавирус. Понякога идват наведнъж доста коли, тъй като това зависи от ферибота, който идва от Италия. Зависи и доколко са пълни колите. Някои не знаят кой им  лекуващият лекар, други път нямат. В такива случаи РЗИ следи адреса, на който ще са тези хора”, уточни д-р Мончева.

При необходимост може да се осигурят екипи и на другите гранични пунктове. „Засега сме само тук, защото през Кулата е основният поток, който идва с фериботи от Италия. Може да получим подкрепа от специалисти на Югозападна болница. Ако установим хора с температура и оплаквания, имаме връзка със Спешния център в Петрич, може да осигурим изолация в инфекциозно отделение в Петрич. Винаги има опасност, но сме подготвени. Препоръчвам хората да имат вкъщи антивирусни препарати, защото коронавирусът е като всички останали. Всеки човек може да си купи и маска, но вече са изчерпани по аптеките”, допълни д-р Мончева.

Свързани новини

300 години от рождението на Паисий Хилендарски ще отбележат Българската академия на науките и община Банско

vesito

Кметът на Благоевград с важна заповед заради коронавируса

vesito

Всички пяха в един глас „Росинка, мома легнала“ за 15-годишен юбилей на Фолклорна група „Бисери”

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.