Националният политехнически музей гостува на РИМ Благоевград с демонстрации и изложба

Националният политехнически музей гостува на Регионалния исторически музей (РИМ) в Благоевград с демонстрации и изложба в два поредни дни.

Днес, 6 юни, в залите на музея ще бъдат представени демонстрации „Физиката – лесна интересна“, съобщиха от РИМ – Благоевград. Участниците ще могат да се разходят из дебрите на науката физика и да се запознаят с някои основни закони по забавен и нестандартен начин. Посетителите на музея ще разберат отговори на въпроси, сред които: „Защо не падаме, когато ходим?“, „Как се пазим от мълнии?“, „Защо магнитите привличат?“, „Може ли да са претеглим без кантар?“ и още много други, посочват организаторите.

В петък, 7 юни, ще бъде открита пътуващата изложба „Техниката у дома през първата половина на XX век” на Националния политехнически музей, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя представя експонати от богатата колекция „Битова техника“ на Национален политехнически музей. Те са били част от градския начин на живот през първата половина на миналия век – период на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома. Посетителите ще могат да се запознаят с разнообразни кухненски уреди, приспособления за поддържане на добър външен вид, а така също и с техниката, която е служела за организиране на домашни забави. Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Цялостният краен продукт – от изготвянето на концепцията през подбора на експонати и реставрацията им до създаването на образователна програма за деца под формата на книжка – е дело на екипа на Националния политехнически музей, посочват от РИМ – Благоевград. БТА/Десислава Велкова

Свързани новини

Времето днес, прогноза за понеделник, 3 юни

vesito

Състезатели от България, Румъния и Италия мериха сили в турнир по канадска борба в Благоевград

vesito

Авария на водопровод засегна високите зони на квартали в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.