Национален протест срещу убийствата на жени се организира на 25 ноември

Токсичността в отношенията стои в основата на насилието, затова всеки човек трябва да е „ранобуден“ за първите признаци, че се намира във връзка с насилник.

Това е основното послание на кампанията „Бъди ранобудна“ срещу домашното насилие, част от проекта Emprove, който предлага грижа и подкрепа на жени, преживели насилие.

Проектът подкрепя организирания от „Българския фонд за жените“ национален протест под надслов „Нито една повече“, който ще се проведе в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември от 18.30 ч. пред Съдебната палата в София. Протестът е съпътстван и от отворено писмо към новоизбраните депутати и президент за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието на жени и домашното насилие.

Действията са провокирани и от поредните два случая на тежко насилие от последните дни. 33-годишната млада майка Евгения Владимирова от София бе убита по особено жесток начин от своя съпруг, който с помощта на баща си е сложил тялото й в куфар и го е изхвърлил в покрайнините на Перник. Няколко дни по-късно се разбра и за случай от гр. Цар Калоян, при който 17-годишно момиче бе изнасилено, жестоко пребито и подпалено от 25-годишен мъж, нейн роднина, който преди това изнасилил и майка й.

България продължава да е гробище на жени, убити от партньорите си

„За поредна година от „Български фонд за жените“ броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже“, посочват от организацията.

По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org от началото на 2021 г. 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж.

„Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възможни в България и навсякъде по света, заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете; заради половите стереотипи, според които жените трябва да си „знаят мястото“ в кухнята и заети с децата; заради схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство – дори съдът я тълкува като смекчаващо вината обстоятелство, а не като опасен сигнал за собственическо отношение и упражняване на контрол“, посочват от фонда за жените.

„Докато България продължава да е гробище за жени, нито една криза не може да бъде напълно преодоляна и нито една реформа – качествено извършена“, пише в отвореното писмо до новите депутати.
Женските организации настояват новите управници да предприемат незабавни мерки, защото „всеки изгубен ден може да струва човешки живот“.

Как да разпознаем отровните отношения

„Токсичността е много дълъг период. Ранното разпознаване на токсичните връзки е най-добрият начин да се избавите от такава, да запазите живота си щастлив, самочувствието си високо и да предпазите от емоционално и физическо нараняване всеки, замесен в отношения с насилник“, твърдят от Emprove.

„Ние не търсим осъзнато насилника. Напротив, ние търсим този, който най-малко да прилича на насилниците от нашето детство, но както се случва винаги – намираме това, от което бягаме. Това не е случайно. Дължи се на факта, че не разбираме напълно онова, което ни вреди. Станали сме толерантни към вредното и сме замъглили сетивата си така, че разпознаването е станало невъзможно“, коментира Славка Зидан, терапевт към Emprove.

„Защо?“, си задава въпрос жената попаднала в такава връзка – „Какво толкова съм сгрешила? Може би наистина не ставам за нищо?“. И тези съмнения се промъкват в душата ѝ и тя започва да се съмнява в собствената си стойност. Започва да се срамува. Започва да крие истината от приятели и близки , защото се чувства сама, невалидна, провалена. Най-деструктивната от всички тенденции в мисленето е да допуснем, че ние сме единствените, които имат този проблем“, посочва още Славка Зидан.

Чрез кампанията си „Бъди ранобудна“ проектът Empower се опитва да популяризира сред жените сигналите, за които да внимават в отношенията си. Опитът им показва, че обикновено насилието не се случва изведнъж, а е дълъг процес на въздействие върху жертвата и жената трябва да бъде осъзната за ранните признаци.

Първите знаци, че се намирате във връзка с насилник:

Усещате напрежение, при започването на разговор, защото често той преминава в караница, за която вие сте посочена за „виновна“;

Обвинявана сте, че не сте „нормална“ и имате много лични проблеми, с които трябва да се справите;

Имате усещане, че ако той не поиска, никога няма да може да се разделите, защото „няма да ви пусне“;

Виждате всичко положително, което прави за вас и лесно игнорирате собственото си чувство за нередност;

Заплашва ви, че ако се разделите ще „ви съсипе живота“ или „ще се самоубие“;

Често се чувствате манипулирана и принуждавана да правите неща, които всъщност не искате;

Губите се между това „кое е редно“, „кое е нормално“ и „къде е вашето чувство – как да го разпознаете и да му се доверите“;

Попадате в ситуация на публично унижение – пред непознати, приятели, родители или собствените ви деца.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Лорер: Български компании ще могат да участват в проекти с космическо приложение

Regiona

Прокуратурата вика Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Regiona

БСП смени 11 водачи на листи. Нинова ще е първа в София и Варна

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.