НАПРЕЖЕНИЕ НА ВОТА: Заплашиха членове на СИК с физическа разправа в Благоевградско

Председатели и членове на секционни избирателни комисии в симитлийското село Долно Осеново са получили словесни заплахи, включително и за физическа саморазправа. Сигнали за случилото се са подадени в РИК и полицията.

Причина за заплахите са масовите случаи на нарушаване на анонимността на вота. Много възрастни хора са придружавани от други, които им показвали за кого и как да гласуват. Установени са и случаи на гласуване с чужди лични карти.

Председателят на една от комисиите -Иван Маслянков обясни от къде идват заплахите.

„От хора, които не се идентифицират, не са застъпници, не са членове на СИК, но гравитират около секциите. В началото ни тестваха доколко сме готоди да съдействаме, след това пробваха с вербален натиск, след това преминаха към откровени заплахи. Към мен заплахата беше по-лека, но член на съседна комисия е заплашен със счупване на ръка. Когато подадохме първите сигнали за заплашване, дойдоха и полицаи от Благоевград. Докато те бяха тук, беше доста по-спокойно. След като си тръгнаха, се върна цялото напрежение“, поясни той пред БНР.

Жалбите и сигналитеса входирани в РИК – Благоевград, а част от тях са препратени към прокуратурата.

Свързани новини

ОСТАНАХМЕ БЕЗ САМОЛЕТИ: България търси изтребители втора ръка

vesito

В Новогодишната нощ в София ще пее Дара, във Велико Търново Графа, във Варна Павел и Венци Венц, а в Благоевград….Васко Лазаров

Regiona

Потоп и в Етрополе, отнесе коли и животни (Видео)

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.