НАПРЕЖЕНИЕ НА ВОТА: Заплашиха членове на СИК с физическа разправа в Благоевградско

Председатели и членове на секционни избирателни комисии в симитлийското село Долно Осеново са получили словесни заплахи, включително и за физическа саморазправа. Сигнали за случилото се са подадени в РИК и полицията.

Причина за заплахите са масовите случаи на нарушаване на анонимността на вота. Много възрастни хора са придружавани от други, които им показвали за кого и как да гласуват. Установени са и случаи на гласуване с чужди лични карти.

Председателят на една от комисиите -Иван Маслянков обясни от къде идват заплахите.

„От хора, които не се идентифицират, не са застъпници, не са членове на СИК, но гравитират около секциите. В началото ни тестваха доколко сме готоди да съдействаме, след това пробваха с вербален натиск, след това преминаха към откровени заплахи. Към мен заплахата беше по-лека, но член на съседна комисия е заплашен със счупване на ръка. Когато подадохме първите сигнали за заплашване, дойдоха и полицаи от Благоевград. Докато те бяха тук, беше доста по-спокойно. След като си тръгнаха, се върна цялото напрежение“, поясни той пред БНР.

Жалбите и сигналитеса входирани в РИК – Благоевград, а част от тях са препратени към прокуратурата.

Свързани новини

Молдова се опитва да избяга от газовия капан на Русия

Regiona

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение за периода 09-13.03.2020 г.

vesito

Внимание! Жълт код за опасно време в цялата страна

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.