Напрежение между концесионери и хотелиери заради цените на шезлонги и чадъри

Все още нито един плаж у нас не е обявил цени за шезлонг и чадър. Концесионерите изчакват, а хотелиерите ги обвиниха, че ще провалят сезона. Огромната плажна ивица на „Слънчев бряг“ е празна. Цените на чадърите вероятно няма да бъдат намалени.

„Държавата е това, министърът е това, който може да направи приказка с концесионерите дали да ги намали или да ги увеличи стократно“, заяви пред бТВ Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

Депутатите от 45-тото Народно събрание наложиха мораториум върху концесиите, с което автоматично отпадна възможността концесионерите да сключат споразумения с държавата за по-ниски наеми.

Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон, обявиха от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

„Не може с години трупани проблеми в туризма винаги да се решават през нас и само и единствено за наша сметка. Буквално преди няколко дена те ни казаха, че няма да има намаление поради този мораториум“, коментира Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие“.

От Асоциацията настояват държавата да осигури безплатни чадъри за туристите, заплатили нощувка в местата за настаняване.

„Самите хотелиери нямат нужните средства да заплатят на своите концесионери сумите, които се искат. Те са в размер между 100 хиляди лева за средно голям хотел и стигат до 1 – 1,5 млн., ако това са големи комплекси с по няколко хотела“, каза Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара.

„Ние сме готови и имаме очаквания да направим тези намаления, каквито искат от министерството, съответно и те да ни намалят част от концесионната такса“, заяви Дирон Ръсовски, конценсионер на плаж.

От Министерството на туризма отговориха, че проучват всички законови възможности.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Ужасът с коронавируса не свършва! 190 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Въвеждат нови мерки от петък 27 ноември до 21 декември

vesito

Забранени ли са минералните басейни?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.