Най-после! 90% ефективност показа ваксина срещу COVID-19

Съвместно разработената от Pfizer и BioNTech ваксина е показала ефективност от 90% за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в рамките на третата фаза от клиничните ѝ изпитвания, предаде АФП, информира NOVA.
Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.
„Първият набор резултати от нашето изпитване на ваксина за COVID-19 от „Фаза 3” предоставя първоначалните доказателства за способността на ваксината да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.
„Ние сме значителна стъпка по-близо да предоставим на хората по целия свят така необходимия пробив, с който ще сложим край на тази глобална здравна криза. Постигаме този етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от нея“, добави Бурла.
В по-голямата част на света заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи стойности. Отделенията за интензивно лечение се запълват. Броят на жертвите също нараства. Въз основа на прогнози компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Свързани новини

Ура! Абитуриенти от Корона випуск в Благоевград в усилена треска, стягат се за …

bilyana

“Галъп“: 1/3 от българите са обеднели заради извънредното положение

desi

Офанзива: Невиждана по мащаби полицейска акция в цялата страна по Великден

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.