Най-малко 15 000 души са починали тази година в Европа заради необичайните горещини

Най-малко 15 000 души са починали тази година заради необичайно горещото време в Европа, предаде ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Регионът преживя най-горещото лято и най-горещия месец август, откакто се води статистика, каза вчера регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той произнесе реч в началото на конференцията на ООН за климатичните промени КОП 27, която се провежда в Египет.

Горещите вълни, сушата и горските пожари това лято се увеличиха в много европейски райони и повлияха отрицателно върху здравето на населението, каза Клуге, предаде БТА.

Така нареченият „топлинен стрес“ – състояние, при което тялото не може да се охлажда – е основната причина за смъртните случаи, свързани с екстремното време в Европейския регион на СЗО, допълни той.

Смята се, че най-малко 15 000 души са починали заради горещините тази година според данни, предоставени от страните членки на организацията. Регистрирани са около 4500 смъртни случая в Германия, почти 4000 в Испания, над 1000 в Португалия и над 3200 във Великобритания.

Европейският регион на СЗО включва повече от 50 държави, включително Русия, Украйна и Турция. Необичайно високите температури са причина за повече от 148 000 смъртни случая в региона през последните 50 години.

През следващите десетилетия нарастващата уязвимост към горещи вълни и други екстремни метеорологични явления ще доведе до повече заболявания и смъртни случаи, докато страните не предприемат драстични действия в борбата срещу изменението на климата, каза Клуге.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

По 40 лв. за едно и 90 лв. за две деца за бедни родители

vesito

11 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Икономиката на еврозоната нарасна по-малко от очакваното през второто тримесечие

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.