Най-висшият чиновник в МО получи нов мандат на фона на изобличенията за порочни практики

На фона на разменените публично обвинения в лоши практики между служебния военен министър Георги Панайотов и предшественика му на поста Красимир Каракачанов, новото ръководство преназначава на поста най-висшия чиновник в МО – постоянния секретар. Антон Ластарджиев е преизбран след „подбор“, проведен от служебното правителство, научи Mediapool.

По закон постоянният секретар има широки правомощия – разработва и прилага мерки за недопускане на корупция, контролира изпълнението на бюджета, изготвя „нормативната уредба, регламентираща устройството и дейността на министерството“ и какво ли още не.

Назначението му идва, след като служебният военен министър Георги Панайотов съобщи, че около 90% от поръчките на военното министерство за инфраструктура през последните три години са били давани на тъмно без конкурси, с авансово заплащане и без контрол на определени фирми.

В отговор Каракачанов му каза, че е бил подведен и съобщи, че е нормална практика да се дават поръчките по специфични законови разпоредби.

Тези практики на МО са известни от години, като обикновено се оказват законни. За поръчките в отбраната има разнообразни вратички в закона, които дават възможност на МО да работи с който иска и както иска.

Сега служебното правителство оценява високо дейността на досегашния постоянен секретар.

По информация на Меdiapool за поста е имало поне още двама кандидати.

Ластарджиев работи от дълго време в министерството, като преди е отговарял и за човешките ресурси.

Въпреки разменените реплики към момента в МО липсват гръмките разкрития, характерни за дейността на други служебни министри.

Постоянният секретар е с мандат от четири години, като това ще е втори последователен за Ластарджиев.

По време на предишното служебно правителство, назначено от Румен Радев, тогавашният военен министър и сегашен премиер Стефан Янев също избра нов постоянен секретар – Румен Василев.

Редовният министър Красимир Каракачанов обаче не се съобрази с това назначение и набързо го смени с Антон Ластарджиев.

През 2017 година Стефан Янев смени почти всички ключови кадри в министерството. Засега Георги Панайотов не е предприел подобна политика.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

„Държавен тероризъм“: Беларус приземи пътнически самолет и задържа журналист

Regiona

ЧЕЗ със „Златно сърце“ за подкрепата си към професионалното образование в България

vesito

Добра новина! Без новозаразени за последните 24 часа в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.