Над 700 000 ученици се завръщат в класните стаи

В сряда общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна. От тях 58 593 са първокласниците. Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина, в които са записани 32 266 ученици.

Нямат проблем с учителите само седем области от страната – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област.

Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

Регионалните инспекторати ще се опитат да компенсират с пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън обазователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

Общо 1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 електронни устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. Поръчани са 15 500 лаптопа и таблета, които ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена общесвена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

През тази година се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Разстрел за вълци, убийци на крави

Regiona

„Пирогов“ с външен фургон за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19

vesito

15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.