Над 600 работещи в „Александровска“ болница подкрепиха ръководството си

Над 600 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, болногледачи, администрация и други работещи в “Александровска“ болница излязоха с призив в подкрепа на ръководството на лечебното заведение. Подписката идва на фона на назначена проверка на МЗ в болницата след твърдения на други лекари, че тя се управлява непрозрачно и затъва в дългове.

“Призоваваме всички отговорни институции да не бъде сменяно ръководството на нашата Александровска болница – особено като реакция на публично говорене и медийни атаки, защото това ще доведе до сътресения в най-старата и една от най-големите Университетски болници. И ще затрудни в огромна степен лечението на пациентите ни, обучението на хиляди студенти, които започват своя професионален път в Клиниките на Александровска, а на нас  ще отнеме спокойната среда за работа и развитие“, се казва в подписката на 610-те служители, сред които са 24 професори, 31 доценти, 194 лекари, 30 фармацевти и биолози, 334 сестри, санитари, болногледачи, лаборанти, препаратори, регистратори и администрация.

Те посочват, че задълженията, за които е обвинявано ръководството не са натрупани за 6 месеца, нито за 1 година, а ситуацията в Александровска с нищо не се отличава от тази на останалите държавни болници. Според тях тя е резултат от неглижирането години наред на трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетски структури.

“Здравеопазването ни има нужда от реформа, от откровен разговор по темата как да продължи да се развива. Но този разговор не бива да започва с махането на няколко „глави“ – при това в дни на избори, след като едва сме преминали през дните на пандемия.

Ние, хората в сферата на здравеопазването сме изморени от работата в среда на недоверие, атаки и обвинения срещу нас и от постоянните, но безрезултатни приказки за реформи, за тотална промяна на системата – без самите ние да сме включени в тези разговори, без да бъдат взети предвид всички гледни точки”, се казва в позицията.

Според участниците в подписката промяната на директора на Александровска, а и на всяка друга държавна голяма болница – под натиска на публично говорене, без сериозни доказателства за злоупотреби и вина, в междувремието на две предизборни кампании няма да е нищо друго освен поредното доказателство, че в България да работиш в сферата на здравеопазването не е най-умният избор, който може да направи човек за живота си.

“Нашата Александровска болница е на първа линия в борбата с Covid-19 от самото начало на пандемията. Заедно преминахме през всички вълни на епидемията – без сериозни сътресения.

През всички тези месеци не бяха връщани пациенти, не загинаха наши колеги лекари, сестри или друг персонал, заразени на работа.

Болницата ни остана стабилна и спокойна и работеха всички структури – въпреки обстоятелствата. Всички ние работехме и получавахме заплати, нямаше съкращения или неплатени отпуски – независимо от тежките месеци за дейността ни”, се казва още в позицията.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Трима новоизбрани депутати се отказаха на финалната права

Regiona

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълби пред болница

vesito

Лекари спасиха живота на 2-годишно дете, полетяло от тераса в Сандански

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.